Za privrednike ZDK 8,8 miliona KM po stopi od nula posto

Sredstva će se odobravati za ekonomsku stabilizaciju, održavanje likvidnosti, nabavku osnovnih sredstava, povećanje obima proizvodnje i usluga, očuvanje postojećih i obezbjeđenju novih radnih mjesta.

39

Nedžad Gušić, član Uprave za korporativno bankarstvo i investicije i Zlatko Jelić, ministar za privredu/gospodarstvo Zeničko-dobojskog kantona potpisali su Ugovor o subvencioniranoj liniji za privredne subjekte s područja ZDK.

Riječ je o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranja po subvencioniranoj stopi od nula posto. Za realizaciju Ugovora BBI je osigurala sredstva u iznosu 8.800.000 KM dok će Vlada ZDK za subvenciju profitne marže obezbijediti 300.000KM.

“Subvencioniranje profitne marže za privrednike jedna je od mjera koju Ministarstvo gospodarstva provodi u cilju podrške privrednicima sa područja Zeničko-dobojskog kantona. BBI banka je na javnom pozivu dala najbolju ponudu, a Ministarstvo će subvencionirati profitnu maržu tako da će privrednici dobiti potpuno besplatna finansiranja, dakle bez troškova profitne marže. Ovakve incijative značajna su podrška za privredu u ovim izazovnim vremenima”, izjavio je nakon potpisivanja ministar Jelić.

Sredstva će se odobravati za ekonomsku stabilizaciju, održavanje likvidnosti, nabavku osnovnih sredstava, povećanje obima proizvodnje i usluga, očuvanje postojećih i obezbjeđenju novih radnih mjesta.

“BBI banka nastavlja pružati neophodnu podršku privredi. Danas smo potpisali Ugovor koji će privrednicima sa područja ZDK na raspolaganju biti skoro devet miliona KM besplatnih sredstava, po stopi od nula posto. Maksimalan iznos finansiranja za jednog korisnika je pola miliona sa rokom otplate do 60 mjeseci. Naše strateško opredjeljenje je podrška privredi BiH i razvoju malih i srednjih preduzeća. SME su nosioci razvoja svake tržišne ekonomije i stoga su ovakvi klijenti u našem fokusu. Drago mi je da ćemo implementacijom ove linije, po prvi put na području cijelog ZDK, pružiti mogućnost ovakvog vida podrške privrednim subjektima, a što će rezultirati kreiranjem novih radnih mjesta”, izjavio je Nedžad Gušić, član Uprave za korporativno bankarstvo i investicije BBI banke.

Gušić je istakao da osim subvencioniranih linija BBI banka organizira Sarajevo Business Forum, vodeću investicijsku konferenciju kako bi privrednicima iz BiH otvorila nove mogućnosti povećanja proizvodnih kapaciteta.

“11. SBF zakazan je za 11. i 12. maj 2022. godine a u fokusu je prezentacija potencijala BiH kao atraktivne “nearshoring” destinacije u koju će strane kompanije prebaciti svoju proizvodnju, a to može dovesti do ogromnog ekonomskog napretka, a prije svega može zaustaviti odliv stručnog, mladog i sposobnog kadra iz zemlje”, naglasio je Gušić.

Dodatne informacije o danas potpisanoj finansijskoj liniji potencijalni korisnici mogu dobiti u poslovnim jedinicama BBI banke u Zenici, Kaknju, Tešnju i Visokom.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here