Sberbanka oficijelni pokrovitelj Pouzdanosti 2021

Izgradnja povjerenja počiva na pouzdanosti iskrenosti i dosljednosti

70

U ovoj, po mnogo čemu unikatnoj, krizi izazvanoj koronavirusom još jednom su se testirale vrijednosti odgovornog i kvalitetnog vođenja privrednih subjekata. Upravo ih je zato važno istaknuti, kao i kompanije koje nose laskavu titulu bonitetne pouzdanosti koja nosi prednosti, ali i određene odgovornosti i obaveze. Tradicionalno, a ove godine po sedmi put, Poslovne novine i bonitetna agencija LRC realizuju projekat „Pouzdanost 2021”, uz podršku Vanjskotrgovinske komore BiH i Sberbank BH d. d. Sarajevo, koji promoviše upravo ove kompanije, o čemu se govorilo na danas održanoj press konferenciji u Sarajevu.

Projekat „Pouzdanost 2021” realizuje se upravo u vrijeme jake političke i ekonomske krize i cilj mu je staviti u fokus ekonomiju i istaći uspješne privredne subjekte koji redovno izmiruju svoje obaveze prema dobavljačima i zaposlenima, likvidni su i solventni te su poželjni poslovni partneri. Kroz projekat „Pouzdanost 2021” komunicirat će se kompanije sa kojima je sigurno poslovati, jer predznak bonitetne pouzdanosti koji nose potvrđuje da u periodu od najmanje godinu neće imati finansijskih poteškoća.
Najveća domaća bonitetna agencija LRC izdaje certifikate privrednim subjektima zasnovane na analizi finansijskih izvještaja i ostalih ekonomskih parametara na osnovu kojih je moguće sa visokim stepen vjerovatnoće procijeniti da se radi o finansijski pouzdanom partneru.

„Danas je privilegija biti bonitetno pouzdan, pogotovo jer se zna da iza ocjene boniteta koju dodjeljuje bonitetna kuća LRC stoje jasni, precizni i strogi kriteriji kojima se ne može manipulisati. Upravo zato gotovo cijeli bankarski sektor koristi platformu LRC-a kako bi provjerio svoje poslovne klijente”, rekao je Emil Kučković, član Uprave LRC Group.

Spomenimo da je u porodicu bonitetno pouzdanih kompanija ove godine ušlo tek 11,84 posto kompanija. Da je teško bilo održati kontinuitet visoke ocjene boniteta tokom pet godina, govori podatak da je ovakvih privrednih subjekata tek četiri posto. A isti postotak je i onih koji su prvi put ispunili zahtjevne evropske standarde.
Institucionalnu podršku projektu i ove godine dala je Vanjskotrgovinska komora BiH i predsjednik Ahmet Egrić, koji je na press konferenciji istakao:
„Već duži niz godina Vanjskotrgovinska komora BiH daje punu podršku projektima Poslovnih novina i LRC-a, među kojima je i projekat Pouzdanost, koji je od izuzetne važnosti kada je u pitanju poslovanje bh. kompanija i uspostavljanje partnerstava sa drugim kompanijama.

Biti pouzdan znači biti od povjerenja, što je u današnjim uslovima poslovanja od neprocjenjive vrijednosti. Postati, ali i opstati bonitetno pouzdan nije lako i to najbolje znaju upravo bh. kompanije koje su svakodnevno suočene sa brojnim izazovima i poteškoćama u svom radu.

Uprkos nezahvalnim uslovima poslovanja, bh. kompanije su prepoznatljive po snazi, upornosti i kvalitetu te nas odlični rezultati koje ostvaruju još više raduju.
Stoga i mi u Vanjskotrgovinskoj komori BiH nastojimo biti pouzdan partner svojim članicama, ali i svim ostalim bh. kompanijama čije interese zastupamo.“

Posebnu važnost projektu ove godine dala je Sberbank BH d. d. Sarajevo koja je kao partner pripremila i posebne ponude za bonitetno pouzdane, posebno mala i srednja preduzeća kojih je i najviše u ukupnom broju bonitetno pouzdanih. O tome je govorio Vedran Peršić, direktor sektora Marketing i komunikacije:

„Gradnja povjerenja počiva na iskrenosti, autentičnosti i dosljednosti. Projekt Pouzdanost je korak u tom smjeru, jer javno komunicira kompanije su vrijedne povjerenja. Sberbank BH je ponosna što je dio projekta i daće svoj doprinos u daljoj izgradnji bh. poslovne zajednice.”

Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta „Pouzdanost 2021”, pojasnila je da će kampanja o ovim uspješnim kompanijama trajati do maja 2022. godine. Tokom tog perioda vlasnici i menadžeri bonitetno pouzdanih firmi imaće priliku da se upoznaju i ostvare poslovnu saradnju tokom planiranih pet B2B susreta. Svemu će prethoditi konferencija pod nazivom „Pouzdanost 2021 – Magic of Innovation”. I ovaj put inspirativna predavanja govornika i diskusije istaknutih panelista obilježiće cjelodnevnu konferenciju, koja će se održati 21. decembra u hotelu Tarčin Forest Resort i na kojoj će se kompanijama sa visokom ocjenom boniteta uručiti certifikati i zvijezde boniteta.

Kako je istaknuto na press konferenciji, početkom slijedeće godine biće dostupno i štampano specijalno izdanje Poslovnih novina u kojem će biti rangirano 3000 bonitetno pouzdanih kompanija i date analize određenih privrednih djelatnosti u kojima je najveći broj upravo ovih uspješnih kompanija.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here