U Slobodnu zonu Trebinje bit će uloženo blizu osam miliona KM

Planom zapošljavanja u Slobodnoj zoni predviđeno je da će u prve tri godine biti zaposleno najmanje 240 radnika, dok je Pravilnikom utvrđena obaveza zapošljavanja od najmanje 100 radnika u prve dvije godine njenog rada

118

Vlada Republike Srpske donijela je  Rješenje o davanju saglasnosti za područje slobodne zone „Slobodna zona Trebinje“ i utvrđivanju opravdanosti njenog osnivanja.
Saopćeno je kako je Ministarstvo privrede i preduzetništva izvršilo ocjenu ekonomske opravdanosti osnivanja slobodne zone „Slobodna zona Trebinje“, te utvrdilo da su ispunjeni svi propisani kriterijumi za ocjenu ekonomske opravdanosti osnivanja zone.

Naime, planirani obim investicionih ulaganja u prve tri godine iznosit će 7.900.000 KM, što je i veći planirani iznos od onog koji se zahtijeva po Pravilniku , tj. 3.000.000 KM.

Planom zapošljavanja u Slobodnoj zoni predviđeno je da će u prve tri godine biti zaposleno najmanje 240 radnika, dok je Pravilnikom utvrđena obaveza zapošljavanja od najmanje 100 radnika u prve dvije godine njenog rad, tako da je zadovoljen i ovaj kriterijum.

Također, utvrđeno je da će osnivanje slobodne zone imati pozitivan uticaj na razvoj područja grada Trebinja i opština u okruženju od kojih je većina nerazvijena (Nevesinje, Gacko, Bileća, Ljubinje, Berkovići).

Utvrđen je i plan transfera savremenih tehnologija, a zadovoljen je i kriterij o vrijednosti robe koja se planira izvesti iz slobodne zone, tj. roba koja se proizvede u slobodnoj zoni u najvećoj mjeri će biti namijenjena za izvoz i značajno premašiti 50 posto od ukupne vrijednosti proizvedene robe u periodu od 12 mjeseci.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here