Stručnjaci ne očekuju veću globalnu ekonomsku štetu zbog omikrona

Prema mišljenju stručnjaka, novi val pandemije neće doprinijeti usporavanju inflacije, ali bi mogao natjerati centralne banke da odgode pooštravanje monetarne politike.

48
a corona virus omicron variant composition

Pojava soja omikrona neće dovesti do ozbiljnih posljedica za globalnu ekonomiju čak i ako se dostupne vakcine pokažu manje učinkovitima nego protiv drugih vrsta koronavirusa, smatraju stručnjaci s kojima je razgovarao Financial Times (FT).
Relativno optimističnu prognozu sagovornici su objasnili uspjehom u razvoju vakcina protiv Covida-19 i dokazanom sposobnošću ekonomije većine zemalja da se prilagode ograničenjima koronavirusa.

Prema mišljenju stručnjaka, novi val pandemije neće doprinijeti usporavanju inflacije, ali bi mogao natjerati centralne banke da odgode pooštravanje monetarne politike.

Svi sagovornici istaknuli su i dalje visok nivo neizvjesnosti o tome koliku opasnost potencijalno predstavlja novi soj.

Prema Paulu Donovanu, glavnom ekonomistu švicarske investicijske kompanije UBS Global Wealth Management, “malo je vjerovatno da će omikron promijeniti globalnu ekonomsku situaciju u trenutnoj fazi”.

U nizu zemalja mogu patiti putničke, avio i turističke industrije, ali one čine relativno mali udio u globalnoj ekonomskoj aktivnosti, rekao je Donovan.

Viši ekonomist američke banke Goldman Sachs, Dan Struven smatra da, ako se pokaže da je omikron zarazniji od delta soja, tada se 2022. godine može očekivati smanjenje rasta svjetske ekonomije s predviđenih 4,6 na 4,2 posto, ali će to usporavanje biti nadoknađeno rastom 2023. godine.

Prema prognozama banke, najgorim posljedicama prijeti najpesimističniji scenarij, u kojem će nova varijanta virusa biti manje osjetljiva na vakcine i sposobna uzrokovati teži tok bolesti.

Goldman Sachs ima i optimističan scenarij, pod pretpostavkom da će omikron izazivati lakše tegobe nego delta te će ju i istisnuti, postajući nova dominantna vrsta koronavirusa.

“Sa svakim novim valom ekonomska šteta je bila sve manja”, rekao je viši ekonomist njemačke investicijske banke Berenberg Holger Schmiding.

Podsjetio je da je prvi val pandemije doveo do smanjenja ekonomske aktivnosti u eurozoni za 15 posto, dok je zbog pojave zaraznijeg soja njezin BDP pao za samo 0,7 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here