Hladno vrijeme poguralo cijenu struje u Evropi

Nekoliko svjetskih medija i korporacija je uveliko upozorilo da će sa prvim padom temperature u Evropi, energetska kriza samo produbiti.

8

Energetska kriza, za koju se naivno pomislilo da je iza nas, se vraća u punom jeku. Prema podacma EEX-a(evropske berze električne energije) cijene električne energije su se u više evropskih zemalja počele ponovo da obaraju stare i postavljaju nove rekorde.
Kako je na svom Twitter nalogu objavio Javier Blas, glavni dopisnik za energetiku Bloobmerg Newsa, cijena za jedan megavat sat električne energije u Njemačkoj se popela na 241 euro, što je treća najveća cijena ikada, prenosi Blic.

“Pored Njemačke, i druge zemlje će se suočiti sa vanserijski visokim cijenama struje, uključjući Francusku, Švicarsku i Belgiju. Cijene u Istočnoj Evropi i Balkanu su također na bolno visokim nivoima, što postavlja vlade u regionu u nezavidnu poziciju”,napisao je Blas na Twitteru.

Prema podacima EEX-a, trenutne cijene struje su sljedeće: Holandija 219,93 dolara po megavat satu; Njemačka 241,87 eura po megavat satu; Belgija 267,23 eura po megavat satu; Austrija 266,39 eura po megavat satu; Francuska 270,21 eura; Švicarska 273,79 eura;

Zašto ponovo rastu cijene struje?
Nekoliko svjetskih medija i korporacija je uveliko upozorilo da će sa prvim padom temperature u Evropi, energetska kriza samo produbiti. Suštinski, kako se javlja veća potreba za grijanjem, u te svrhe odlazi veća količina energenata, stoji u saopćenju kompanije S&P Global.

Tako se dolazi u situaciju da bi se odgovorilo na kombinovanu potražnju i za grijanjem i za proizvodnjom električne energije rastu cijene. Slučaj gasa, kako ruskog čije obećane dodatne isporuke mogu da se bukvalno zanemare, i norveškog kog nema dovoljno zbog velikih popravki na gasovodima, piše Bloomberg.

Najveći snabdjevač električnom energijom u Velikoj Britaniji, je prije deset dana upozorio devet miliona svojih korisnika da se pripreme za hladniji period koji bi mogao trajati i do šest sedmica.

Pored toga, hladnije vrijeme i snijeg su pogodili i Kinu, te drugi najveći potrošač energenata na svijetu također povećava svoje energetske apetite.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here