Vrtoglavica kao znak upozorenja

Vrtoglavica (vertigo) je jedan od najčešćih simptoma zbog koga se pacijenti javljaju ljekaru. Pojavljuje se u svim starosnim dobima, ali postaje učestalija sa starenjem. Simptom je brojnih bolesti, a manifestuje se kao subjektivni osećaj rotatornog kretanja okoline ili tijela individue.

153

Vrtoglavica (vertigo)- većina s vremena na vrijeme pati od nje, ali uzroci nisu uvijek bezopasni. Odjednom se sve okreće, tlo se počinje njihati, čini se da nas nešto nedokučivo vuče prema dolje Ili nam se pak zacrni pred očima, a ponekad i vidimo zvjezdice. Mnogi ljudi žale se ljekaru porodične medicine na vrtoglavicu i poremećaje ravnoteže. Vrtoglavica sama po sebi nije bolest, nego znak da nešto nije u redu. Tačnije, više je od 350 stanja koja mogu uzrokovati vrtoglavicu.

Nizak krvni pritisak može biti uzrok vrtoglavice

Vrti ti se kad ujutro ustaneš sa sofe ili iz kreveta? Onda se, u mnogim slučajevima, iza toga krije nizak krvni pritisak. Pritisak u tom slučaju obično pada na vrijednost ispod 100/60 mmHg. Međutim, obično ne postoji rizik od dugoročnih tjelesnih posljedica, jer za razliku od povišenog krvnog pritiska, u ovom slučaju ne može se očekivati oštećenje krvnih žila ili organa. Pomoć u akutnim slučajevima: brzo popij najmanje 0,5 litara vode, a i slana peciva su također korisna. Također bi trebala leći i podignuti noge (npr. na jastuk).

Nedostatak vitamina B12 može biti uzrok

Ovaj vitamin ima ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih ćelija. One transportiraju kisik kroz tijelo i tako drže srce u pogonu. Osim toga, vitamin B12 razgrađuje ćelijski toksin homocistein koji oštećuje naš kardiovaskularni sistem i krvne žile. Za prevenciju treba jesti govedinu, ribu, mliječne proizvode i jaja, za vegane su dobra zamjena i pripravci iz apoteke.

Problemi s unutrašnjim uhom mogu uzrokovati vrtoglavicu

Ako vrtoglavicu uzrokuju problemi s unutrašnjim uhom, lijekovi i vježbe koje se izvode kod kuće mogu pomoći kod upravljanja ravnotežom. Lijekovi mogu pomoći i kod boli i mučnine, kao i kod anksioznih poremećaja.

Vrtoglavica uzrokovana hipoglikemijom

Hipoglikemija je stanje u kom je nivo šećera (glukoze) u krvi nenormalno nizak. Normalno tijelo održava nivo šećera u krvi unutar prilično uskog raspona (oko 3,43-6,1 mmol/L krvi). U šećernoj bolesti nivo šećera u krvi postaje previsok, a u hipoglikemiji nivo šećera u krvi postaje prenizak. Jedan od odgovara mozga na nizak nivo šećera je vrtoglavica jer je glukoza mozgu najveći izvor energije. Ako sumnjate da je to uzrok vrtoglavice napravite pretragu krvi iz prsta na sadržaj glukoze dok simptomi traju.

Vrtoglavica je jedan od simptoma poremećaja rada štitnjače

Bolesti štitnjače znače poremećaj u njezinoj građi ili radu. Problemi nastaju kad se poremeti rad hormona koje štitnjača regulira, pa ih nedostaje ili ih ima premalo. Dug je popis simptoma koje bolesti štitnjače izazivaju, pa se zato ponekad teško dijagnosticira. Bolest se može ustanoviti testovima za funkciju štitnjače.

Brige i stres kao okidači

Tuga i briga dugoročno opterećuju naše tijelo. Mnogi stručnjaci vide sve više psiholoških problema kao uzrok vrtoglavice – često u kombinaciji s organskim bolestima. Specijalizirane klinike mogu pomoći oboljelima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here