FERK donio odluku o otkupnoj cijeni električne energije

Na redovnoj sjednici su donesena četiri rješenja za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije.

132

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) donijela je odluku o referentnoj cijeni električne energije (otkupnoj cijeni električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore i kogeneraciju). Cijena iznosi 12,5953 feninga/kWh i primjenjuje se od 1. marta 2022. godine.

FERK je razmatrao i donio i Odluku o izračunu zagarantiranih otkupnih cijena električne energije iz postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije i ista se dostavlja Federalnom ministarstvu energije rudarstva i industrije na dalje postupanje. Donesena je i odluka o usvajanju Nacrta pravilnika o regulatornom kontnom planu, kao i odluka o održavanju opće rasprave.

Na redovnoj sjednici su donesena četiri rješenja za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije. U postupku izdavanja dozvole rješenja su izdata preduzećima T.W.I. d.o.o. Kiseljak, Soland vlasnika Marija Landeka iz Mostara, TAŠO-Commerc d.o.o. Fojnica i EKO-Elektron d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

Za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE izdate su dozvole za podnositelje Kvesić, vlasnice Mirjane Kvesić iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja (solarna fotonaponska elektrana Kvesić 1) i JAL – Energy vlasnika Joze Bejića iz Usore (solarna fotonaponska elektrana JAL-Energy 2).

Doneseno je i rješenje za izdavanje dozvole za opskrbu električnom energijom – dozvole II. reda za Euro-Power d.o.o. Tešanj. Uz to, oduzeta je dozvola za rad za istu djelatnost, opskrbu električnom energijom- dozvola II. reda od imatelja dozvole Ezpada d.o.o. Mostar.

Iz sektora naftne privrede, usvojena je dozvola za za rad (licencija) za djelatnost transporta naftnih derivata cestovnim prometom za d.o.o. Barel Cazin.

Uz navedeno, donesena su i dva zaključka o spajanju predmeta i to u postupcima po Zahtjevu za obnovu dozvole za rad za proizvodnju električne energije i Zahtjevu za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije, podnositelja zahtjeva Comex d.o.o. Tešanj, i u postupcima po Zahtjevu za izmjenu i dopunu dozvole za rad i Zahtjevu za obnovu dozvole za rad za proizvodnju električne energije, podnositelja zahtjeva Petrol Power d.o.o. Sarajevo.

Kada su u pitanju Nacrti dozvola, na sjednici su usvojeni Nacrti dozvola za rad za proizvodnju električne energije i imenovani voditelji postupaka javnih rasprava u postupcima za podnositelje Petrol Power d.o.o. Sarajevo, Miškićbus d.o.o. Široki Brijeg, Comex d.o.o. Tešanj i Natron-Hayat d.o.o. Maglaj.

Usvojen je jedan Nacrt dozvole za proizvodnju električne energiju u mikropostrojenju OIE za Madi d.o.o. Tešanj (solarna fotonaponska elektrana Madi 3) i Nacrt dozvole za opskrbu električnom energijom -dozvole prvog reda za JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

Usvojeni su nacrti dozvola za rad (licencija) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om za d.o.o. Euro-Jet Cazin i d.o.o. Čavkunović – BP Bihać , Nacrt dozvole za rad (licencije) za trgovanje LPG-om za Unikomerc d.o.o. Gradačac i Nacrt dozvole za rad (licencije) za transport naftnih derivata cestovnim prometom za d.o.o. Euro-Jet Cazin.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here