OREA slavi tri godine poslovanja: Podržavamo male biznise da ostvare velike snove

OREA je zabilježila rast od 400 posto zadnjih godinu dana što je djelo zajedničkih napora tima, strateških partnera i kreativaca na OREI

31

Usponi i padovi su sastavni dio svakog biznisa, a čvrsta zajednica vođena jasnim ciljem uz podršku pravih strateških partnera je ono čemu OREA najviše pridaje značaj za njihov uspjeh prve tri godine poslovanja.

“Razvijati ecommerce u ekosistemu u kojem se nalazimo je izazovno posebno kada kročiš putem kojim je malo ko prošao u BiH, ali istovremeno se toliko nevjerovatnih prilika ukaže koje te ohrabre da ideš dalje jer te vodi iskrena želja da unaprijediš poslovanje za domaće poduzetnike i poduzetnice”, rekla je direktorica OREA-e, Senita Slipac.

OREA-in primarni cilj je izgraditi čvrstu kreativnu zajednicu koja svojim kupcima nudi i jedno drugačije iskustvo kupovine kvalitetnih proizvoda sa lokalnom etiketom, pri tom uklanjajući sve stigme koje se vežu za kupovinu domaćih proizvoda. OREA, također, kroz edukaciju nastoji promijeniti svijest potrošača u BiH kako bi stekli sigurnost i prepoznali benefite online kupovine i online plaćanja.

Iako smatraju da ima još mnogo toga što trebaju i mogu da urade za svoju zajednicu, treba biti svjestan ekosistema u kojem startup-i poput OREA-e posluju i pokušavaju da pomjere granice. Dok u Hrvatskoj startup-i imaju pristup investicijskom fondu od 133 milliona eura, u Srbiji 23 milliona eura, a u Albaniji četiri milliona eura, BIH spada u “ostatak zemalja” za koje nema ni zvaničnih podataka.

“Kada se osvrnemo na svoje tri godine postojanja, ono na šta smo posebno ponosni je da OREA broji 160 kreativaca i više od 10.000 registrovanih korisnika za koje kažemo da su ‘vizionari koji krče put’, jer su među prvima koji svojom hrabrošću i otvorenošću ka promjenama mijenjaju naše društvo na bolje. To su kupci ne samo u BiH, nego širom regije i svijeta. OREA je zabilježila rast od 400 posto zadnjih godinu dana što je djelo zajedničkih napora našeg tima, strateških partnera i kreativaca na OREI”, rekla je Amra Džeko, suosnivačica OREA-e.

OREA iza sebe ima i tri uspješna Art Marketa koje je posjetilo više od 10.000 posjetilaca, i veliko srce – jer je na Art Marketima prikupljeno preko 20.000 KM za Roditeljsku kuću Udruženja srce za djecu oboljelu od raka. Pandemija nije dozvolila da organizuju događaje u 2020. i prvoj polovici 2021. godine, pa su kreativci i posjetioci pokazali koliko su im nedostajali Art Marketi kada ih u augustu ove godine ni velike vrućine nisu spriječile da dođu i uživaju u divnom ambijentu i programu. Slogan “Art Market se vratio u grad” se pokazao tačnim i opravdanim.

PLANOVI ZA 2022. godinu

Zbog velikog interesovanja kako kupaca tako i prodavača na OREI, u nadolazećoj godini u planu je organizacija barem dva Art Marketa u Sarajevu, ali i u drugim većim gradovima BiH, kao i “pop-up” trgovine. Iako OREA želi pružiti podršku svakome ko se bavi ručnim radom da unaprijedi svoje poslovanje, izlaganje na Art Marketima rezervisano je samo za one koji su dio njihove zajednice i platforme.

Zahvaljujući veoma uspješnoj saradnji sa kompanijom Visa, osigurali smo niz pogodnosti za sve kupce na OREI i na taj način pomogli kreativcima da prebrode najteže trenutke uzrokovane pandemijom. Bitno je istaknuti koliko su upravo partnerstva i podrška velikih firmi poput Visa-e bitni za startupe kao što je OREA jer kupcima uljevaju dodatno povjerenje u platformu, a brendovima koji prodaju na OREI daju priliku za dodatnu promociju i zaradu. O efektima ove saradnje najbolje svjedoči podatak da se prosječna prodaja jednog kreativca na OREI povećala barem za 30 posto.

Za kraj, ali ono čemu se posebno raduju u 2022. godini je širenje na regionalno tržište zahvaljujući podršci njihovih strateških partnera Market Makers, koji su bili ključni partneri u razvoju OREA-e proteklih godinu dana. Širenje OREA-e na zemlje regije je prilika za BiH da izveze jednu lijepu i pozitivnu priču koja će da poveže kreativce iz zemalja regije i kroz saradnju unaprijedi poslovne prilike malih i srednjih biznisa koji se bave rukotvorinama.

Ima tu još mnogo toga što možemo očekivati od OREA-e i čemu možemo da se radujemo – jer njihov uspjeh znači i uspjeh ostalih 160 domaćih malih i srednjih biznisa. Na nama je da ih u toj misiji podržimo tako što ćemo, ako već nismo, na OREI kupiti neki proizvod i pozvati našu rodbinu i prijatelje da učine isto. Ono što mi svi možemo da učinimo je da ako već nismo kupili od nekih od njih da to učinimo i da se uvjerimo u njihove kvalitete jer OREA je zaista savršeno mjesto za pronaći jedinstven poklon za sebe ili dragu osobu. Stoga, posjetite www.orea.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here