Nestvarna kvartalna dobit Saudi Aramca

Ogromna dobit uveliko je odraz brzog rasta cijena nafte

26

Saudi Aramco, najveća svjetska naftna kompanija, saopćila je  da se njena dobit u trećem kvartalu gotovo utrostručila u poređenju s istim periodom godinu dana ranije, budući da se potražnja za gorivom oporavlja od pandemije, a cijene rastu.

Aramco, nacionalna naftna kompanija Saudijske Arabije, navela je da je neto prihod iznosio 30,4 milijarde dolara za period od jula do septembra, u odnosu na 11,8 milijardi dolara prije godinu dana kada je potražnja za naftom, ali i cijene, pale.

Ogromna dobit uveliko je odraz brzog rasta cijena nafte. U saopćenju Aramca nisu navedeni puni finansijski detalji, ali je vjerovatno da je za svoju naftu u kvartalu u prosjeku primao oko 70 dolara po barelu u poređenju s 43,60 dolara po barelu u istom periodu 2020.

Saudijska Arabija i druge zemlje koje proizvode naftu naglo su smanjile proizvodnju kao odgovor na pad potražnje jer je pandemija usporila vožnju, avio-promet i druge aktivnosti. Sada te zemlje povećavaju proizvodnju, ali tempom koji je frustrirajuće spor po mišljenju nekih kritičara, uključujući Bidenovu administraciju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here