Privrednici pozvani da dostave primjedbe na Nacrt zakona o​ PDV-u

Rok za dostavu primjedbi je kraj novembra kako bi, kao objedinjene primjedbe privrednika, bile dostavljene nadležnim tijelima.

39

Vanjskotrgovinska komora BiH obavještava privrednike da su na portalu “eKonsultacije” objavljene javne konsultacije na Nacrt zakona o porezu na dodatu vrijednost PDV, te ih poziva da do kraja novembra dostave primjedbe na predloženi nacrt kako bi, kao objedinjene primjedbe privrednika, bile dostavljene nadležnim tijelima.

“Imajući u vidu da je aktuelni Zakon o PDV-u imao više izmjena i dopuna, te da je u proteklom periodu analizirana njegova usklađenost sa pravnom tekovinom EU, uočena je potreba izrade novog zakona, s ciljem njegove potpune usklađenosti koja zahtijeva izmjenu više od polovine članova važećeg Zakona”, ističu iz Komore.

U saopćenju se podsjeća da je izrada novog zakona o PDV-u jedna od obaveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU i njenih članica i BiH.

“Prednacrt zakona o PDV-u razmatran je na 53. sjednici Upravnog odobora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te je data saglasnost Upravi za sprovođenje dalje procedure muđuinstitucionalnih i javnih konsultacija i pribavljanja mišljenja nadležnih institucija BiH propisanih Poslovnikom Vijeća ministara”, naveli su iz Komore.

Privrednici BiH svoje primjedbe na predloženi Nacrt Zakona o PDV-u mogu dostaviti na mail info@komorabih.ba, a mogu ga naći na web-stranici “eKonsultacije” /ekonsultacije.gov.ba/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here