Ušteđevinu ima samo 20 posto bh. građana

Na kraju septembra 2021. godine ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini iznosili su 14,49 milijardi KM

69

Prema podacima Centralne banke BiH, objavljenim povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. oktobra, na kraju septembra 2021. godine ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini iznosili su 14,49 milijardi KM, što je najveći zabilježeni nivo.

Depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće u ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka – 53,4 posto, pa stoga predstavljaju važnu osnovu njihovog finansiranja i funkcioniranja.

Oročeni i štedni depoziti u septembru 2021. iznosili su 5,46 milijardi KM ili 37,7 posto ukupnih depozita stanovništva. Od toga, na kratkoročne depozite odnosi se 318 miliona KM (5,8 posto),  a ne dugoročne 5,14 milijardi KM (94,2 posto). Transakcijski računi i depoziti po viđenju iznosili su 9,03 milijardi KM ili 62,3 posto ukupnih depozita stanovništva.

U poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine, depoziti stanovništva povećani su za 1,15 milijardi KM ili 8,7 posto.

“Međutim, postoje značajne razlike u kretanju depozita, zavisno od njihovog tipa. Transakcijski računi su porasli za 19,8 posto, odnosno 854 miliona KM, a depoziti po viđenju za 9,3 posto, odnosno 327 miliona KM.

Oročeni i štedni depoziti, koji odražavaju štednju, na godišnjem nivou bilježe blagi pad od 0,6 posto (34 miliona KM). Stagnacija oročenih i štednih depozita stanovništva na godišnjem nivou je evidentna od aprila 2020. godine.

Na stagnaciju oročenih i štednih depozita stanovništva uticale su nepovoljne ekonomske prilike tokom pandemije, jer su mnogim građanima smanjenja primanja i stoga nisu mogli štedjeti kao u ranijim periodima, a dio štednje iskoristili su za pokrivanje trenutnih potreba“, napominje se u saopćenju Centralne banke, u kojem se podsjeća da kamatne stope na oročene depozite stanovništva bilježe kontinuiran pad tokom posljednjih godina. Kako se precizira, kamate za oročene eurske depozite stanovništva sa dogovorenim dospijećem od jedne do dvije godine smanjene su sa 3,279 posto, koliko je bila prosječna stopa za 2013. godinu, na 1,06 posto u prvih osam mjeseci 2021. godine. Istovremeno, kamatne stope za depozite sa dogovorenim dospijećem dužim od dvije godine iznosile su 1,159 posto u prvih osam ovogodišnjih mjeseci, a 3,95 posto u 2013. godini. U istom posmatranom periodu, kamatne stope na oročene i štedne depozite stanovništva u KM sa dogovorenim dospijećem od jedne do dvije godine pale su na  0,719 posto, a za oročenje duže od dvije godine na 0,957 posto.

“Regionalna istraživanja pokazuju da relativno mali broj građana u BiH štedi – oko 20 posto ih se izjasnilo da imaju ušteđevinu, a samo 15 posto je u 2019. potvrdilo da kontinuirano štedi“, ističe se u saopćenju Centralne banke BiH.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here