Kompanija Galenika 76 godina donosi vrijednosti za pacijente, potrošače, partnere i zaposlene

Alma Krilić - Hrapović, regionalni menadžer za razvoj prodaje u kompaniji Galenika za naš portal govori o ulozi Galenike na tržištima regiona i BiH, novom vizuelnom identitetu kompanije, te budućnosti industrije.

61

Alma Krilić – Hrapović, regionalni menadžer za razvoj prodaje u kompaniji Galenika za naš portal govori o ulozi Galenike na tržištima regiona i BiH, novom vizuelnom identitetu kompanije, te budućnosti industrije.

  1. Trenutno ste na poziciji regionalnog menadžera za razvoj prodaje u kompaniji Galenika uz koje zasigurno ide i bogato radno iskustvo, možete li nam reći nešto više o sebi i koja je trenutna uloga i značaj Galenike na tržištima regiona?

U kompaniji Galenika sam od februara 2021. godine i izuzetno mi je zadovoljstvo biti dio tima jednog farmaceutskog giganta kakav je Galenika, te voditi tržišta Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, koje svako ponaosob ima svoje specifičnosti i izazove. Već 20 godina radim na polju farmaceutske industrije i trudim se da svojim radom i dugogodišnjim iskustvom doprinesem daljem razvoju Galenike, koja potvrđuje rast regionalnog prisustva što je direktan rezultat nove vizije Galenike. Nakon akvizicije od strane brazilske NC Grupe, koja obuhvata i EMS – najveću farmaceutsku kompanija u Brazilu i jednu od najvećih farmaceutskih kompanija u cijeloj Latinskoj Americi, dešavaju se pozitivne promjene u kompaniji, a ovo strateško partnerstvo omogućilo je da Galenika ojača svoju regionalnu ulogu kao kompanija koja je orijentisana na budućnost sa jasnom poslovnom misijom i inovativnim načinom razmišljanja. S druge strane, 76 godina postojanja govori u prilog činjenici da je na strani Galenike tradicija i uspjeh u pravcu vrijednosti koje su stvorene za pacijente, potrošače, partnere i zaposlene. Istovremeno, planiramo da postojeće vrijednosti dodatno uvećamo i to kroz dalju modernizaciju, reinvenciju i razvoj. Na tržištima BiH, S. Makedonije i Crne Gore u posljednje tri godine povećan je izvoz za jednu trećinu. Također, povećana je prisutnost na međunarodnim tržištima i Galenika je aktivno prisutna na 14 tržišta u Europi, na Bliskom Istoku i u Africi, gdje je više nego udvostručila izvoz. Vidimo da je transfer tehnologije i investicije od strane brazilske kompanije rezultiralo u pravcu transformacije i modernizacije, ali i rastom u svim segmentima poslovanja i tržišnom udjelu.

  1. Veoma jak utisak na tržištu ostavila je promjena vizuelnog identiteta Galenike. Možete li nam reći nešto više o tom potezu i da li to nešto mijenja u misiji i viziji ove velike farmaceutske kompanije?

Promjena vizuelnog identiteta donijela je svojevrsno moderno osvježenje kompaniji koje pokazuje da ona napreduje i prati trendove, te je repozicioniralo Galeniku na tržištu što je bilo neophodno jer su se promijenile i prilike na tržištu.  Promjena vizuelnog identiteta došla je kao proizvod internog i eksternog razvoja kompanije. Ona je rezultat investicionog i transformacionog ciklusa koji je uspješno primijenjen u Galenici tokom prethodnih godina, a koji je rezultirao modernizacijom preduzeća i digitalizacijom poslovanja. Novi vizuelni identitet uvodi boje koje simbolizuju vrijednosti kompanije i još bliže reflektuju njenu misiju i posvećenost zdravlju i odgovornom poslovanju. Galenika je danas dinamična i moderna kompanija koja njeguje savremene vrijednosti, a tu spadaju integritet, odgovornost, hrabrost i velika doza strasti. Novi vizuelni identitet nije samo ilustracija, već proizvod unutrašnje i spoljašnje promjene Galenike čija vizija je biti kompanija koja donosi inovacije, stvara trendove, a istovremeno ne krije ambicije da bude regionalni lider.

3. Koji su to izazovi sa kojima se ste se poslovno susreli u prethodnom periodu obilježenim Kovid pandemijom?

Mogu reći da je pandemija bila izuzetno izazovan period naročito za nas ovdje u regionu u kojem posluje Galenika. Naime, potražnja za zdravstvenim uslugama kontinuirano je rasla što se posljedično odrazilo i na kompanije iz farmaceutske industrije jer smo se morali prilagoditi na povećanje zahtjeva za proizvodima, a pri tom smo imali izuzetnu potrebu da pružimo podršku cijeloj društvenoj zajednici od samog početka pandemije. Galenika je u svojim naporima uspjela da kroz regionalnu prisutnost i konstantno ulaganje u razvoj, te samu dostupnost lijekova postane dio rješenja za trenutne izazove na tržištu. Održali smo kontinuitet u poslovanju, te osigurali bezbijednost zaposlenih i stabilan lanac snabdijevanja u okolnostima koje nisu bile predvidive. Odgovornost na svima nama koji smo dio farmaceutske industrije bila je ogromna tokom prethodnog perioda. Uspjeli smo da zadržimo, pa čak i razvijemo tim, proširimo svoj portfolio proizvoda i blagovremeno obezbijedimo proizvode potrošačima – lijekove na recept, OTC lijekove,  kao i dodatke ishrani – vitamine i minerale za jačanje imuniteta, za kojima je još uvijek velika potražnja. Nastavićemo da planiramo i prilagođavamo se, ulažemo timske napore i radimo ono u čemu smo najbolji, istovremeno ostajući posvećeni ljudima i vjerni zdravlju.

 

  1. U BiH Galenika je brend kojem se vjeruje obzirom na dugu tradiciju same kompanije, ali i navike potrošača da kupuju Galenikine proizvode, te povjerenja u kvalitet. Kakav je odnos kompanije konkretno ka tržištu Bosne i Hercegovine?

U BiH imamo sjajan tim menadžera i drugih stručnjaka koji marljivo rade na očuvanju visokih standarda kompanije. Galenika je bila i ostala sinonim za kvalitet i u tom pravcu nastavljamo efikasno raditi kako bi održali pa i podigli ljestvicu na više. Tržište BiH jeste specifično u odnosu na druge zemlje regiona, međutim trudimo se da naše poslovanje prilagodimo, tako da naši potrošači kao krajnji korisnici mogu uvijek nesmetano doći do naših proizvoda u bilo kojoj apoteci širom zemlje. Kompanija radi na povećanju prisutnosti na tržištu i traži mogućnosti za dalje proširenje portfolija proizvoda u domenima naših dobro poznatih lijekova na recept, lijekova bez recepta, raznih suplemenata, ali i novih proizvoda koji su u procesu razvoja. Jedno je sigurno, kvalitet je zagarantovan kada su Galenikini proizvodi u pitanju, a naš tim u BiH će se i dalje truditi da opravda povjerenje koje dobija od potrošača već 76 godina.

  1. Kako vidite razvoj Galenike u budućem periodu? Da li digitalizacija i nove tehnologije igraju važnu ulogu i u farmaceutskoj industriji?

Prioritet broj jedan u Galenici su i dalje bezbjednost zaposlenih i stabilno snabdijevanje proizvodima. Strateški smo fokusirani na inovacije u kompaniji i portfolio proizvoda u korist potrošača i tržišta. Imamo u planu registraciju i lansiranje pet novih proizvoda godišnje u narednih pet godina i misiju ka povećanju regionalnog prisustva. Što se tiče digitalne transformacije, ona je neminovna u poslovanja bilo koje indsutrije, pa tako i farmacije ukoliko se žele pratiti trendovi, biti moderna i stabilna kompanija sa inovativnim rješenjima za prozvodnju, uposlene i naravno krajnje potrošače. Trendovi u farmaceutskoj industriji uveliko se pomjeraju ka modernoj tehnologiji i digitalizaciji koja se uvlači u svaku poru poslovanja i tako je i na globalnom nivou. Osnovni cilј jeste da se osluškuju potrebe tržišta i da se izvrše sva neophodna prilagođavanja potrebama potrošača. Pandemija je dakako ubrzala digitalnu transformaciju, a savremena farmaceutska industrija i medicinska stručnost u kombinaciji sa tehnologijom, kao što su aplikacije i platforme imaće veliki uticaj na prevenciju i cjelokupno zdravlje i razvoj inovacija u zdravstvu. U Galenici budućnost ne čeka i pored digitalizacije i transformacije, u saradnji sa sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, Galenikin Institut za istraživanje i razvoj radi na transferu tehnologije za još četiri proizvoda iz novije generacije generičkih lijekova. Svakodnevno se prate i analiziraju informacije i u svakom momentu moramo  biti spremni da se prilagodimo i da u vrlo kratkom vremenu odgovorimo na zahtjeve korisnika naših proizvoda.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here