Erdogan: Turska će 2021. godinu zaključiti s ekonomskim rastom od devet posto

Erdogan je kazao kako je Turska postala jedna od tri najuspješnije zemlje kada su u pitanju bespilotne letjelice.

62
Izvor: World Bank Group

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan  kazao je kako ova zemlja predviđa 2021. godinu zaključiti s ekonomskim rastom od devet posto, javlja Anadolu Agency (AA).

”Dok je većina zemalja G20 na vrhuncu pandemije u 2020. godini bacila peškir, mi smo postali druga zemlja s najvećim rastom, ostvarivši rast od 1,8 posto”, rekao je Erdogan na Poslovnom forumu Turska-Angola.

Erdogan je kazao kako je Turska postala jedna od tri najuspješnije zemlje kada su u pitanju bespilotne letjelice.

”Jedna smo od deset zemalja u svijetu koje mogu dizajnirati, izgraditi i održavati vlastite ratne brodove”, rekao je turski predsjednik.

Istakao je kako Turska ima sedam kompanija među top 100 svjetskih kompanija u odbrambenoj industriji, te da zemlja planira sljedeće godine u upotrebu staviti nove vlastite podmornice.

Prema njegovim riječima, Turska prvi vlastiti električni automobil na ceste namjerava plasirati krajem 2022. godine.

Erdogan je kazao kako nacionalna aviokompanija Turkish Airlines ima letove prema 41 zemlji te ukupno 61 destinaciji u Africi. Podsjetio je kako je kompanija svoj prvi let iz Istanbula prema Luandi, u Angoli, realizirala 13. oktobra.

Referirajući se na to da je Angola zvijezda u usponu Južne Afrike, Erdogan je pozdravio jačanje saradnje i bilateralne odnose dviju zemalja, naročito u oblasti infrastrukture, tekstila, hrane, građevinarstva, energetike i rudarstva.

”Dosad su turske građevinske firme završile pet projekata u Angoli vrijednih 809 miliona dolara”, rekao je Erdogan.

Dodao je kako je za njih veoma važno da poduzetnici iz Angole upoznaju Tursku i poslovne mogućnosti koje im ta zemlja nudi.

Erdogan je kazao kako će rastuća saradnja između Turske i Angole omogućiti poduzetnicima dviju zemalja da se bolje upoznaju i saradnju podignu na viši nivo, što će biti od koristi objema državama i regionima.

”Dogovorili smo se da obim naše trgovinske razmjene podignemo na 500 miliona dolara, a trenutno je oko 250 miliona dolara”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako je Turska, članica G20, povećala broj diplomatskih misija, sklopila sporazume o vojnoj saradnji, pružila stipendije studentima i pomoć za turizam i razvoj širom Afrike.

Predsjednik Turske je u ranijem obraćanju u Parlamentu Angole poručio kako sudbina čovječanstva ne može i ne smije biti prepuštena na milost i nemilost nekolicini zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here