Kada je vrijeme da posjetite oftamologa

Zamagljen vid može biti važan pokazatelj bolesti oka ili refrakcijske pogreške. Zamućenje vida se može pojaviti na jednom ili oba oka i bez obzira na to pojavljuje li se rijetko ili često, jako je važno otkriti uzrok.

86
Attractive female doctor ophthalmologist is checking the eye vision of handsome young man in modern clinic. Doctor and patient in ophthalmology clinic.

Zamagljen, nejasan i nefokusiran vid čest je problem i obično nije nešto zbog čega bi se trebala brinuti. Zamagljenost bi mogla biti samo znak da trebaš promijeniti naočale ili leće, ali zamagljen vid također može signalizirati i neke druge probleme.

Trebaš nositi naočale ili promijeniti dioptriju

Kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam su refrakcijske pogreške i najčešći su uzrok zamagljenog vida. Događaju se kada očna krivulja omete svjetlost fokusirajući se direktno na mrežnicu koja obrađuje zrake svjetlosti u signale koje mozak može čitati. Ovakva vrsta problema zove se refrakcijska pogreška oka te ju je najlakše ispraviti. U većini slučajeva potreban ti je recept optometrista ili oftalmologa za naočale ili kontaktne leće, dok laserska operacija može trajno promijeniti oblik rožnice kako bi riješila problem kod nekih ljudi.

Konjuktivitis

Konjunktivitis obično prolazi za jednu do dvije sedmice bez liječenja, ali ako imaš ozbiljne simptome, razgovaraj sa svojim ljekarom o antibiotskim ili antivirusnim lijekovima. U međuvremenu isprobaj hladne obloge za ublažavanje svrbeža, tople obloge za ublažavanje oteklina ili kapi za oči bez recepta za pomoć kod iritacije.

Očna infekcija

Herpes keratitis je infekcija u oku koju možete dobiti dodirivanjem herpesa na usnama, a zatim dodirivanjem očiju. Tretmani poput kapi za oči i lijekova (poput antibiotika za bakterijske infekcije) obično pomažu, ali najbolja metoda zaštite od infekcija oka je općenita prevencija.

Potres mozga

Potres mozga može dovesti do zamagljenog vida, zajedno s mnogim drugim vizualnim promjenama, poput dvostrukog vida, poteškoća s brzim prebacivanjem pogleda s jedne tačke na drugu, problema s fokusiranjem i gubitka binokularnog vida (poravnanje očiju). Ako mislite da ste ga doživjeli odmah se obratite svom ljekaru.

Očne migrene

Očna migrena tipično je uzrokovana grčenjem krvnih žila koje se nalaze u dijelu mozga koji je odgovoran za obradu vida. Simptomi uključuju bljeskajuća svjetla, mrtve tačke i viđenje uzoraka često s mnogo nazubljenih rubova i uglova. Mogu se pojaviti sa ili bez glavobolje i obično će trajati manje od sat vremena, ali u 20 posto slučajeva može trajati i duže.

Visok krvni pritisak

Vjerovatno znate da visok krvni pritisak uzrokuje razvoj mnogih srčanih bolesti te je jedan od razloga nastanka infarkta. Međutim, visok krvni pritisak može prouzrokovati i zamagljen vid začepljenjem vene kod oka ili okluzijom. Simptomi ovog stanja su bezbolni, a dobra stvar jest da se lako liječi i mnogi pacijenti postepeno povrate vid.

Dijabetes

Ako imate (ne)dijagnosticiran dijabetes, pogotovo ako se ne kontrolira, postoji rizik od dijabetičke retinopatije. To je kada oštećene krvne žile procure ili kada dodatne krvne žile izrastu na stražnjem dijelu oka i počnu krvariti. Ovo stanje može spriječiti redovna kontrola šećera u krvi, pogotovo ako imate dijagnosticiran dijabetes.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here