INSTALIRANA NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA ZA VLASTITE POTREBE

Kapacitet ukupne godišnje proizvodnje je 1147 MWh što omogućava samoodrživost u snabdijevanju električnom energijom i nesmetano obezbijeđenje proizvodnih procesa unutar same kompanije.

324

Kompanija MADI jedan je od korisnika projekta EU4AGRI, putem kojeg je osigurano 50 posto bespovratnih sredstava od vrijednosti investicije da se na tri proizvodne zgrade instalira najveća solarna elektrana u Bosni i Hercegovini.

Elektrana će se koristiti za vlastite potrebe. Instalacija BISOL solarnih panela realizirana je na površini od cca 5.500 metara kvadratnih.

Kapacitet ukupne godišnje proizvodnje je 1147 MWh što omogućava samoodrživost u snadbijevanju električnom energijom i nesmetano obezbijeđenje proizvodnih procesa unutar same kompanije.

Pored razvojnog aspekta jednog ovakvog projekta, jako je bitan i direktni doprinos očuvanju i zaštiti okoliša kroz smanjenje emitiranja CO2.

Naime, proizvodnja električne energije u BiH se najvećim dijelom odvija iz termoelektrana i dijelom iz hidroelektrana pa je kao takva opterećena s velikim udjelom CO2 i koji iznosi 786 gr/kWh.

Instaliranjem jednog ovakvog postrojenja, sa ovom projekcijom kapaciteta, smanjuje se emitiranje CO2 za 901 542 kg/godina.

Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekata, koje finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here