Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva

Krucijalni je to dio Kishidine ekonomske politike koja kombinira "Abenomiku" bivšeg premijera Shinza Abea s naporima za direktnijom redistribucijom bogatstva od kompanija prema domaćinstvima.

69

Japanski premijer Fumio Kishida pokrenuo je  vijeće zaduženo za formiranje strategije koja bi adresirala dohodovne nejednakosti i redistribuirala bogatstvo, što Kishida naziva “novim oblikom kapitalizma”.

Krucijalni je to dio Kishidine ekonomske politike koja kombinira “Abenomiku” bivšeg premijera Shinza Abea s naporima za direktnijom redistribucijom bogatstva od kompanija prema domaćinstvima.

Ranije je Kishida raspustio parlament, a na parlamentarnim će izborima glavna tema biti ekonomski oporavak nakon pandemije.

“Da bi se postigao snažan ekonomski rast, nije dovoljno oslanjati se samo na tržišno takmičenje. To neće donijeti plodove rasta široj populaciji”, rekao je Kishida na konferenciji za novinare, založivši se za jači uticaj vlade na ekonomiju s ciljem raspodjele više bogatstva domaćinstvima.

Vijeće će se prvi puta sastati kasnije ovoga mjeseca, a prvi prijedlozi trebali bi stići do kraja godine pa mogu biti uzeti u obzir u raspravi o poreznoj reformi za iduću fiskalnu godinu, kazao je novinarima ministar privrede Daishiro Yamagiwa.

Predsjednik vijeća je Kishida, a u njemu su još i ministri, kao i 15 poduzetnika, naučnika, predstavnika sindikata itd.

Kishidino vijeće zamjenjuje prethodno vladino vijeće za strategiju rasta, koje je pomoglo pri implementiranju prioriteta Kishidinog prethodnika Yoshihide Suge, poput poticanja digitalizacije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here