Apple drži 75 posto zarade na tržištu telefona

Unatoč visokim cijenama iPhone-a, korisnici ih i dalje kupuju.

4

Android ima mnogo širu i veću bazu korisnika, kada su u pitanju instalirani uređaji, u poređenju sa Apple iOS-om. Uprkos tome što Apple upravlja manjim dijelom tržišta, kompanija iz Kupertina je zapravo vodeća po zaradi na tržištu telefona, prema navodima iz istraživanja kompanije Counterpoint Research.

Prema izvještaju, tokom drugog tromjesečja 2021. godine Apple je uspio da ostvari 75 posto operativne zarade na tržištu telefona i 40 posto prihoda. To je uprkos činjenici da Apple drži samo 13 posto globalne isporuke mobilnih telefona. Counterpoint sugeriše da je razlog toga snažan brend kompanije – unatoč visokim cijenama iPhone-a, korisnici ih i dalje kupuju.

Izvještaj također napominje da je prihod od 40 posto nešto niži u poređenju sa onim što je ostvareno tokom četvrtog tromjesečja 2020. godine, kada je Apple-ov udio u prihodu na tržištu telefona iznosio 50 procenata.

Potrebno je istaći da ovi proračuni i brojke nisu službeni, jer Apple ne dijeli podatke o prodaji ili isporuci svojih iPhone uređaja, pa je pomenutu statistiku najbolje uzeti kao nominalnu vrijednost.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here