Globalni lanci snabdijevanja se nalaze pod velikim pritiskom

Analitičari kreditne agencije Moody’s upozoravaju da će se stanje lanaca snabdijevanja “prije pogoršati nego poboljšati”

22

Luke su zakrčene, nema dovoljno vozača teretnih vozila, a nestašica čipova koči proizvođače automobila i elektronike. Cijene zbog svega toga rastu i usporava se oporavak svjetske ekonomije od posljedica pandemije koronavirusa.

Nažalost, analitičari kreditne agencije Moody’s upozoravaju da će se stanje lanaca snabdijevanja “prije pogoršati nego poboljšati”, javlja CNN.

“Sve je očiglednije da će problemi koji muče globalne lance snabdijevanja otežati oporavak svjetske ekonomije koji se taman zahuktava”,stoji u izvještaju agencije Moody’s.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je svoju projekciju rasta američke ekonomije smanjio za jedan posto, što je najveće smanjenje predviđenog rasta neke G7 zemlje. MMF je rekao da projekciju snizio zbog problema u lancima snabdijevanja i slabljenja potrošnje.

“Kontrole na granicama, ograničena mobilnost, nedostupnost globalne covid propusnice i potisnuta potražnja zbog zarobljenosti ljudi u domovima doveli su do toga da globalna ekonomija pati zato što se dostave ne ispunjavaju na vrijeme, što pak dovodi do rasta cijena i troškova. Sve to znači da rast BDP-a na globalnom nivou neće biti toliko robustan”, piše u izveštaju.

Moody’s kaže da je nedostatak vozača teretnih vozila “najslabija karika” u lancu. Britanske luke su zakrčene, a benzinske stanice bez goriva upravo zbog manjka vozača.

Agencija kaže da budućnost trenutno nije svijetla zbog nekoliko faktora koji otežavaju oporavak lanaca snabdijevanja.

Kao prvo, Moody’s kaže da se različite zemlje na različiti način bore sa covidom 19 te da se zbog toga ne mogu usaglasiti pravila kojima će se voditi akteri svjetske ekonomije. Na primjer, Kina želi da broj slučajeva zaraze svede na nulu, a SAD su spremne da žive sa covidom i da ga tretiraju kao endemsku bolest.

“Te razlike predstavljaju ozbiljnu prepreku jer se zbog njih ne mogu uskladiti obrasci za kretanje zaposlenih u lancima snabdijevanja”, kažu analitičari agencije.

Kao drugo, Moody’s kaže da nema “koordinirane globalne volje” da se osigura bolje funkcioniranje lanca snabdijevanja.

Direktor investicione banke JP Morgan Chase Jamie Damon je rekao da će svijet vrlo brzo zaboraviti probleme koje trenutno muče globalnu transportnu mrežu.

“Naredne godine neće biti tih problema. Sad je najgore. Mislim da će se tržišta prilagoditi na isti način na koji su se prilagodile i kompanije”, rekao je Damon.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here