VW grupacija u velikim problemima: I Škoda obustavlja proizvodnju

Nedostatak poluprovodnih čipova pogodio je čitav automobilski sektor u svijetu, a evropski proizvođači zavise od azijske proizvodnje koja je u padu zbog pandemije koronavirusa.

63

Češki proizvođač automobila “Škoda auto”, zbog svjetske nestašice čipova, ograničit će ili će u potpunosti prekinuti proizvodnju automobila u sve tri fabrike u Češkoj od 18. oktobra do kraja godine.
Obustava proizvodnje mogla bi teško pogoditi češku ekonomiju, budući da “Škoda Auto” koja je dio Volkswagen grupe, doprinosi sa pet posto češkom BDP-u, ali i čini devet posto češkog izvoza, prenosi Euraktiv.

Proizvodnja je prethodno bila obustavljena u septembru na jednu sedmicu iz istog razloga.

Nedostatak poluprovodnih čipova pogodio je čitav automobilski sektor u svijetu, a evropski proizvođači zavise od azijske proizvodnje koja je u padu zbog pandemije koronavirusa.

Ranije je Volkswagen najavio da će potpuno prekinuti proizvodnju u Wolfsburgu na dvije sedmice zbog nedostatka poluprovodnika. Proizvodnja će također biti zaustavljena na 12 dana u fabrikama u Emdenu, Hannoveru i Osnabrücku.

“Očekujemo da će proizvodnja poluprovodnika postepeno opet biti pokrenuta u drugoj polovini 2022. godine. Cijela situacija sa nestašicom trebalo bi tada da se smiri”, kazali su iz  “Škoda auta”.

Ističu da je prioritet za kompaniju da obezbijedi poslove i kompenzaciju za radnike u fabrici i dodaje da zaposleni primaju 85 posto zarade.

Čipovi su strateške komponente digitalizovanog svijeta, a dok se ograničava njihova proizvodnja u azijskim zemljama, sve više raste potražnja za njima na svjetskom nivou.

Evropska komisija objavila je ranije da će uvesti “evropsku uredbu o čipovima”, koja bi trebalo da utiče na povećanje proizvodnih kapaciteta u Evropi i da poveća međunarodnu saradnju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here