Irska i Estonija povećavaju porez na dobit kako bi se pridružile globalnom sporazumu

Sada su sve oči uprte u Mađarsku koja je među zemljama koje do sada nisu potpisale sporazum.

11

Irska i estonska vlada pristale su  povećati porezne stope za korporacije kako bi se pridružile sporazumu o globalnoj poreznoj reformi dogovoren pod pokroviteljstvom OECD-a, uklonivši tako jednu od posljednjih prepreka za uspjeh projekta.

Nakon “detaljnih rasprava, vlada je usvojila moju preporuku da se Irska pridruži međunarodnom konsenzusu o oporezivanju”, izjavio je ministar finansija Paschal Donohoe na konferenciji za novinare.

“To je jako važna etapa” u svjetskoj reformi, dodao je i precizirao da se za postizanje kompromisa sada govori o minimalnom korporativnom porezu po stopi od 15 posto, a ne više o “najmanje 15 posto”, formulaciji kojoj se Dublin protivio jer je ostavljala otvorena vrata budućim povećanjima.

Estonska premijerka je  također rekla da se Talin pridružuje sporazumu. “To ništa neće promijeniti za većinu estonskih privrednih subjekata i odnosit će se samo na podružnice velikih multinacionalnih kompanija”, naglasila je Kaja Kallas.

Sada su sve oči uprte u Mađarsku koja je među zemljama koje do sada nisu potpisale sporazum.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je da će Mađarska podržati globalni sporazum o minimalnom korporativnom porezu samo ako ne šteti njezinim interesima i predlaže desetogodišnje prelazno razdoblje prije njegova uvođenja.

Mađarska trenutno ima stopu poreza na dobit od devet posto, najnižu u EU, i vlada će prihvatiti samo prijedloge koji neće ugroziti prednost niskih poreza u sklopu nastojanja da se privuku što veća ulaganja i otvori što više radnih mjesta, izjavio je Szijjarto u saopćenju.

Vlada je također preporučila određene izuzetke u predložnom globalnom porezu i pokazala kako bi se troškovi rada i vrijednost opreme koju kompanije koriste mogli uključiti u njegovo određivanje, naveo je ministar.

“Ako ih druge zemlje prihvate, moguć je kompromis koji će omogućiti uvođenje globalnog minimalnog poreza i neće naštetiti mađarskim interesima”, istaknuo je.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire osvrnuo se  na sastanku u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OCD) na prijedlog da se kompanijama iz izračuna globalnog poreza izuzmu troškovi rada i imovina u određenoj zemlji.

To bi zahtijevalo kompromis, rekao je francuski ministar. I dodao: “Zašto ne?

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here