Svečano otvoren granični prelaz i most Svilaj

Most se nalazi na autoputu Koridora 5C Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo – Ploče.

39

Svečano je otvoren međunarodni granični prelaz i most na rijeci Savi kod Svilaja, zajednička investicija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Granični prelaz i most Svilaj bit će u funkciji za međunarodni saobraćaj putnika od danas u 16 sati, a radi se o izuzetno važnom graničnom prelazu koji se nalazi na sjeveru Bosne i Hercegovine na Koridoru 5C.

Most su službeno otvorili predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

“Ovo je poseban trenutak, Most Svilaj povezuje EU i Zapadni Balkan. EU je uložila  25 milijuna eura u izgradnju, ali od ulaganja novca možda je važnija simbolika koju most predstavlja. Bit mosta je povezivanje, izgradnja mostova između ljudi, naroda, zemalja, kultura što je toliko značajno za našu zajedničku budućnost. BiH i cijeli zapadni Balkan pripada EU-u. U našem je zajedničkom interesu i vjerujem da je ovo naša sudbina. Moramo se suočiti s izazovima današnjice, poput epidemije, ekonomskog oporavka, rekla je Ursula von der Leyen na otvorenju mosta Svilaj.

Izgradnja mosta je završena u maju prošle godine. Most kod Svilaja dug je 660, a širok 29 metara.

Iako je u julu prošle godine novoizgrađeni most prošao tehnički pregled, do danas nije otvoren za saobraćaj.

Most se nalazi na autoputu Koridora 5C Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče.

Granični prelaz je povezan s 10,5 kilometara autoceste Svilaj – Odžak dio Koridora 5C koja još od 2017. godine čeka na početak korištenja.

Vrijednost radova iznosi 18,7 miliona KM sa PDV-om.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here