Usvojen plan jesenje sjetve u TK za 2021.

Pšenicom kao najznačajnijom kulturom za ishranu stanovništva planira se zasijati oko 4.000 hektara

14

Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila plan jesenje sjetve za 2021. godinu koji je sačinjen na osnovu općinskih i gradskih planova jesenje sjetve. Ovim planom predviđeno je da se žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem zasije ukupno oko 8.000 hektara.

“Sjetvom pšenice kao najznačajnije kulture za ishranu stanovništva planira se zasijati oko 4.000 hektara, a to je više u odnosu na prošlogodišnju sjetvu za 42 hektara. Plan sjetve povrća je 623 hektara što je za 28 hektara više nego prošle godine. Krmnim biljem planirano je zasijati oko 2.000 hektara i to je za 81 hektar više nego 2020. godine”, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vahidin Smajlović.

U ovoj godini u programu novčane podrške za sjetvu predviđeno je sedam miliona KM.

Kada je riječ o organskoj proizvodnji, Ministarsvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nema informaciju koliko će biti zasijano na području TK zemljišta.

” Rebalansom budžeta predvidjeli smo 50 hiljada KM za pomoć organskoj proizvodnji, tako da ćemo vjerujem imati bolje pokazatelje kada se vrate izvještaji o realizaciji tog programa”, izjavio je Smajlović.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here