Sparkasse banka dobitnica priznanja EBRD za poseban doprinos uspjehu regionalnog programa GEFF

Zahvaljujući ovom programu više od 9.000 domaćinstava u regionu Zapadnog Balkana je za manje od četiri godine uložilo oko 45 miliona eura u tehnologije koje omogućavaju uštedu energije

20
Sparkasse

U okviru GEFF Award Ceremony za Zapadni Balkan, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dodijelila je Sparkasse banci priznanje za poseban doprinos uspjehu regionalnog Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) u stambenom sektoru i podizanje svijesti o značaju energetske efikasnosti.

Zahvaljujući ovom programu više od 9.000 domaćinstava u regionu Zapadnog Balkana je za manje od četiri godine uložilo oko 45 miliona eura u tehnologije koje omogućavaju uštedu energije, kao što su toplotne pumpe, novi prozori ili solarni paneli. Rezultat ovih unapređenja u stambenom sektoru je smanjenje emisije CO2 za više od 12.000 tona godišnje, što je jednako uklanjanju 7.700 automobila s ulica.

Ponudom kredita za unapređenje energetske efikasnosti iz EBRD linije za finansiranje zelene ekonomije, Sparkasse banka je doprinijela sveukupnom uspjehu GEFF programa na Zapadnom Balkanu kao i ozelenjivanju područja u skladu sa Zelenom agendom Evropske unije i Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan.

„Zadovoljstvo nam je što smo zahvaljujući ovom projektu omogućili velikom broju domaćinstava u Bosni i Hercegovini da smanje potrošnju energije, finansirajući izgradnju krovova putem solarnih panela, ugradnju termo fasada, kupovinu peći na pelet i time doprinijeli unapređenju energetske efikasnosti i smanjenju zagađivanja okoliša. Ovo priznanje je još jedna potvrda posvećenosti naše banke na unapređenju i dobrobiti zajednice u kojoj djeluje“, izjavili su iz Sparkasse Bank.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here