Halal certifikat je prilika za ulazak na nova tržišta

Vrijednost halal tržišta u EU zemljama procjenjuje se na 66 milijardi dolara, s rastom svake godine između dva i tri postotna poena.

28

Prvi Halal Business Forum, koji će se održati u Zagrebu u utorak, 21. septembra 2021. u zagrebačkom hotelu Westin, okupit će na jednom mjestu brojne učesnike s područja trgovine, proizvodnje, usluga, finansija, IT-a, prodaje i turizma, poslovnih institucija, kao i inozemnih veleposlanstava, koji će u otvorenom razgovoru istražiti nove poslovne mogućnosti u području široke platforme saradnje, kojoj je zajednički nazivnik posjedovanje halal certifikata.

Organizator Foruma je Centar za certificiranje halal kvalitete, koji je od svog osnivanja 2010. godine dosad u Hrvatskoj dodijelio ukupno više od 160 halal certifikata. Većina poznatih prehrambenih brendova, kao i određeni hoteli, hotelski lanci, restorani, turističke agencije, pa čak i obrazovne ustanove i proizvođači dezinficijensa, posjeduje taj certifikat, istaknuo je doc.dr.sc. Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete.

Forum će se odvijati, nakon uvodnih izlaganja, kroz četiri panela – veleposlanički, na kojem će veleposlanici Malezije, Irana, Indonezije i Azerbejdžana, govoriti o najboljem pristupu i mogućnostima saradnji na njihovim tržištima te uvjetima za investicije, slijedi panel o halal tržištu i trendovima, na kojemu će biti predstaviti predstavnici hrvatske industrije (Lukač, Mlinar, Grbić, Gec i TLK ekologija). Na panelu o povezivanju halal tržišta na području Jugoistočne Europe govorit će predstavnici Podravke, sarajevskog AS Holdinga, BBI banke, Privredne komore Srbije kao i crnogorskog Udruženja za promociju i razvoj islamske ekonomije, dok će zaključni panel biti posvećen halal turizmu, na kojem će svoja iskustva podijeliti predstavnici zagrebačkog Hotela Esplanade, Zvona Cateringa, Hotela Europa Sarajevo i Termi Sveti Martin.

Na Forumu će, među ostalima, govoriti i Yunus Ete, predsjednik World Halal Summit Councila, koji je na prvom virtualnom E-Halal Expou, održanom krajem 2020. godina, ocijenio da bi vrijednost halal tržišta sa sadašnjih 2,1 triliona dolara mogla dosegnuti gotovo tri triliona dolara već 2023. godine.

Vrijednost halal tržišta u EU zemljama procjenjuje se na 66 milijardi dolara, s rastom svake godine između dva i tri postotna poena.

U EU se, inače, proizvodi jako velik broj halal proizvoda kako za potrebe domaće populacije, ali istodobno jako puno za izvoz. I Hrvatska ima nekoliko takvih primjera, poput tvornice baklave blizu Zagreba, koja gotovo cjelokupnu proizvodnju izvozi na brojna tržišta, za što je jedan od bitnih izvoznih aduta bio upravo halal certifikat.

Fokusirajući se na pitanja koja su najrelevantnija za današnju globalnu halal industriju, koja raste iz godinu u godinu, Halal Business Forum osmišljen je kako bi potaknuo novo razmišljanje i djelovanje, istovremeno pružajući jedinstveno mrežno okruženje za povezivanje kvalificiranih kupaca s proizvođačima i učesnicima u različitim segmentima proizvodnje i u turizmu. Istovremeno, Forum bi trebao dati analizu onoga što je napravljeno i što bi trebalo napraviti, uz korištenje EU fondova.

Forum je namijenjen proizvođačkom i turističkom sektoru, distributerima, certifikacijskim tijelima, neprofitnim organizacijama, državnim institucijama, bankarskom i finansijskom sektoru.

HBF 2021 izvrsna je platforma za predstavljanje svih čelnika industrije, neprofitnih organizacija, predstavnika državnih tijela, rukovoditelja poslovnog i hotelskog menadžmenta, putničkih agencija, jedinica lokalne samouprave, univerzitetskih predavača, naučnih istraživača, finansijskih institucija, kupaca i trgovačkih posjetitelja. .

Cjelovit program dostupan je na https://hbf2021.halal.hr/agenda.

Na linku https://halal.hr/halal-certificirane-tvrtke-i-proizvodi nalazi se popis certificiranih kompanija i pružatelja usluga i proizvoda.

HBF 2021. održava se uz sve propisane epidemiološke mjere. Za učestvovanje je potrebna prethodna registracija https://hbf2021.halal.hr/registration.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here