S ciljem pronalaska rješenja prekomjernog zagađenja zraka u većim gradovima Bosne i Hercegovine tokom zimskih mjeseci, 21-godišnji student Medicinskog fakulteta u Tuzli, Salko Užičanin osmislio je Solheat, sistem grijanja koji koristi sunčevu energiju.

„Prototip sistema grijanja kojeg smo nazvali Solheat (solar + eng. heat, vrućina) nastao je u zimu 2016. godine, a razvoj sistema trajao je do 2019. godine kada je certificiran. Ukratko Solheat je solarni grijač zraka. Solheat koristi sunčevu svjetlosnu energiju, koju potom pretvara u toplotnu i prenosi je na zrak koji se dovodi iz xyz prostorije, zrak apsorbuje toplotu, potom biva vraćen nazad u prostoriju. Također, Solheat vrši filtraciju, ventilaciju, dehumidifikaciju zraka kroz cijeli sistem zagrijavanja. Uređaj je moguće postaviti kako na zid, tako i na krov, čime smo riješili i problem postavljanja na stambene zgrade, solitere itd.. Jako bitno je navesti da je uređaj autonoman, te je kao takav 100 posto ekološki prihvatljiv. Ne korisiti niti jedan dodatni izvor osim sučeve energije, te samim tim ne zahtjeva nikakva dodatna novčana izdvajnja“, za Business Magazine kaže Salko Užičanin, idejni tvorac Solheata.

Dugotrajan i izdržljiv

Izrađen je od najkvalitetnijih materijala, te je kao takav dugotrajan i izdržljiv, otporan na sve vremenske prilike i mehaničke udare. Za instalaciju i korištenje Solheat  kolektora nije vam potrebna dodatna oprema, dovoljno ga je samo montirati i pustiti u pogon. Solheat štedi prostor na način da se niti jedna njegova komoponenta ne nalazi unutar vašeg objekta. Što se tiče samog principa funkcioniranja, uređaj funkcionira praktično kao klima uređaj, samo što koristi isključivo sunčevu svjetlost. Uređaj nema mogućnost rada noću, tako da se u našim uvjetima može koristiti kao dnevna alternativa, dok bi se za period noći morali poslužiti nekim drugim grijnim sistemom.

Prilikom razvoja ove inovacije, Užičanin se susretao s brojnim preprekama.  Nedostupnost materijala, nemogućnost korištenja sofisticiranih mjernih uređaja, zatim duge i komplikovane procedure vezane za tehničke listove, ateste, certifikate sigurnosti i usklađenosti na koje je morao čekati, razlog su što je period od ideje i prototipa do finalnog proizvoda trajao skoro tri godine.

Najveća podrška  u početku su bili mentori i roditelji, a kasnije sa timom stručnjaka iz Fondacije Mozaik uspjeli su realizirati cijelu ovu priču.

„Možemo se pohvaliti  da smo zajedno sa Fondacijom Mozaik u partnerskom odnosu osnovali društveno odgovorno privredno društvo, koje 51 posto svoje dobiti vraća nazad u zajednicu za rješavanje raznoraznih društvenih i infrastrukturalnih problema, te danas broji  pet članova. Jednostavno svaki izum, svaka inovacija gubi svoj smisao ukoliko je ne ponudite ljudima, ukoliko je ne pustite na tržište. Mi smo osnivanjem društveno odgovornog društva pokazali zapravo da su nam benificije korištenja ovog uređaja po pojedinca i okolinu bitnije od same zarade i profita. S ponosom možemo reći da Solheat slavi četiri godine postojanja, te se nadamo da će živjeti još mnogo, mnogo godina“, dodaje Užičanin.

Sa svojom inovacijom učestvovao je na brojnim takmičenjima inovatora na kojim je ostvario zavidne rezultate i osvojio niz nagrada. Tako je Užičanin, još kao učenik trećeg razreda Gimnazije Živinice, osvojio je prvo mjesto na Regionalnom takmičenju mladih inovatora iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske 2018. godine.Također je 2019. godine dobio nagradu Philantrophy for Green Ideas koju dodijeljuju Balkan Green Foundation i Rockefeller Brother Fondacija, a na takmičenju Balkan Green Ideas održanom u Tirani iste godine osvojio je prvo mjesto i ček od 10.000 dolara.

Zadovoljni kupci

Solheat  bilježi pozitivan kurs poslovanja koji najbolje oslikavaju brojni zadovoljni kupci koji su svoje povjerenje pružili upravo ovoj kompaniji. Između ostalog, Solheat je već pronašao svoje mjesto na Braču, Tuzli i Mostaru, a zadovoljni korisnici kažu da su se njihovi računi za grijanje prepolovili, te su istovremeno smanjili emisiju ugljen dioksida. Užičanin ističe da prateći klimatske promjene, možemo zaključiti da zimi imamo sve više i više sunčanih dana, a sve manje padavina, što bi značilo da Solheat  može preuzeti primarnu ulogu grijanja zimi. Za područje kontinentalne BIH povrat investicije u Solheat dolazi nakon prve dvije godine korištenja. U slučaju primorskih krajeva, Solheat je u stanju da se otplati već tokom prve godine korištenja. Uređaj je primjenjljiv širom svijeta, s napomenom da će uređaj negdje biti manje efikasan zbog insolacije.

Da bi uređaj bio masovno prihvaćen potrebna je volja i želja viših instanci koje se bave problemom zagađenosti zraka.

„Jasno je da je također potrebno subvencionirati prelazak na jedan ovakav sistem grijanja, kao dodatni motiv samim građanima da ga prihvate. Što se tiče Tuzle, uz TE Tuzla, kao najveći polutanti prepoznati su automobili i individualna ložišta, od kojih se većina nalazi van gradskog jezgra. Bilo bi jako dobro striktno ciljati Solheat-om na individualna ložišta, te tako u značajnoj mjeri smanjiti emisiju štetnih gasova i materija, te samim tim u značajnoj mjeri smanjiti zagađenje“, pojašnjava Užičanin.

A upravo su sljedeći koraci usmjereni ka tome da veliki broj ljudi, prvenstveno Tuzlaka, a zatim i ostalih bosanskohercegovačkih građana dobije priliku koristiti Solheat uređaje.

„Svjesni smo situacije u kojoj se naša domovina nalazi, te svim silama radimo na tome da građanima ove zemlje damo priliku da mogu priuštiti jedan ovakav uređaj. Također, planiramo naš uređaj plasirati i van naših granica. Za kraj želio bih sve nas podsjetiti da prirodu nismo naslijedili od naših predaka, nego smo je posudili od naših unuka“, poručuje ovaj mladi inovator.

 Inovacije donose prosperitet

Govoreći o položaju inovatora u BiH, Užičanin ističe da su inovatori, ne samo u našoj zemlji, nego općenito u zemljama u tranziciji u lošijem položaju u odnosu na one iz razvijenih zemalja.

„Inovatori su nažalost u nezavidnom položaju u našim zemljama u tranizciji, dok se naše kolege inovatori iz inostranstva cijene i uvažavju i svi putevi su im širom otvoreni, jer u konačnici inovacije donose prosperitet“, dodaje Užičanin.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here