Misija OSCE-a u BiH uručila nagrade pobjednicima školskog takmičenja o temi recikliranja u SBK

Cilj takmičenja je odabir logotipa kampanje recikliranja, pokrenute u okviru školskog projekta recikliranja, a takmičenje je organizirano za učenike 26 osnovnih i srednjih škola

6

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini uručila je nagrade pobjednicima školskog takmičenja organiziranog u cilju promoviranja recikliranja u Srednjobosanskom kantonu (SBK), te povećanja obima učešća mladih u zaštiti okoliša.

Cilj takmičenja je odabir logotipa kampanje recikliranja, pokrenute u okviru školskog projekta recikliranja, a takmičenje je organizirano za učenike 26 osnovnih i srednjih škola u općinama Jajce, Vitez i Travnik u aprilu ove godine. Tri škole dobile su po jedan tablet kao nagradu za izradu najboljeg logotipa. Nagrađene škole su: Osnovna škola „Jajce“, Mješovita srednja škola „Travnik“ i Osnovna škola „Bila“ Vitez. Pobjednike je odabrala komisija koju je imenovala svaka lokalna zajednica. Sve škole koje su učestvovale u takmičenju dobile su platnene cekere, postere i letke, te su pozvane da prisustvuju završnoj manifestaciji.

Uz Misiju OSCE-a, u organizaciji takmičenja učestvovali su i partneri Misije i to: Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK, općine Jajce, Vitez i Travnik, Planinarsko društvo „Ćusine“ Jajce, Centar za edukaciju mladih Travnik i Ekološka udruga „Kremenik“ Vitez.

Uz takmičenje, u tri općine organiziran je i niz aktivnosti vezanih za zaštitu okoliša. Dio projekta bio je posvećen učešću osnovnih i srednjih škola u Travniku, Jajcu i Vitezu u recikliranju i skupljanju PET ambalaže. Projekt je obuhvatio i nabavku kontejnera za recikliranje za škole te uključivanje privatnih preduzeća ili javnih komunalnih preduzeća u skupljanje plastike i isplatu novčanih sredstava školama za recikliranu plastiku.

Planovi za 2021. godinu obuhvataju poticanje finansijskog učešća lokalnih preduzeća u iznosu istovjetnom iznosu koji su prikupile škole, kao način dodatnog angažovanja poslovne zajednice u tri općine, poticanje socijalne odgovornosti poslovnog sektora i povećanje iznosa sredstava kojima raspolažu škole. U okviru kampanje zaštite okoliša i recikliranja, školama je distribuirano tri stotine platnenih cekera sa otisnutim nagrađenim logotipom i logotipima kantonalnih i lokalnih partnera.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here