Islanđani pustili u pogon najveći svjetski usisivač ugljen-dioksida

Orca sistem godišnje će isisavati 4.000 tona ugljen-dioksida, što je jednako količini koja se emituje iz 790 automobila

27
Climeworks’ newest plant in Iceland, called Orca, aims to capture 4,000 tons of carbon dioxide per year. (Photo by Climeworks)

Na Islandu je pušteno u pogon najveće svjetsko postrojenje za usisavanje ugljen-dioksida iz vazduha i njegovo skladištenje pod zemljom, nazvano Orca.

Ovaj “usisivač“ godišnje će isisavati 4.000 tona ugljen-dioksida, što je jednako količini koja se emituje iz 790 automobila.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), prošle godine u svijetu je emitovano oko 31,5 milijardi tona ugljen-dioksida.

Naučnici navedeno postrojenje smatraju značajnim doprinosom u ograničavanju globalnog zagrijavanja.

Postrojenje je nazvano Orca, što na jeziku Islanđana znači energija. Sastoji se od osam velikih kontejnera u kojima su filteri i ventilatori. U njima se ugljen-dioksid miješa sa vodom i skladišti ispod tla, da bi se poslije određenog vremena pretvorio u čvrstu stijenu. Cijeli sistem funkcioniše zahvaljujući geotermalnoj energiji, a riječ je o novoj, skupoj tehnologiji, koja bi vremenom trebala postati mnogo jeftinija.

Podaci IAE pokazuju da širom svijeta postoji 15 sličnih postrojenja, koja godišnje iskoriste 9.000 tona ugljen-dioksida.

Postrojenje na Islandu napravile su islandska kompanija Carbfix i švicarski Climeworks, objavio je Sky News.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here