Istraživanja kod Ulcinja obećavaju veliko nalazište nafte

U slučaju pozitivnog scenarija, prva proizvodnja se očekuje za tri godine.

58
Istražno bušenje u podmorju kod Ulcinja obećava da će se naći veliko nalazište nafte, a na teritoriji Crne Gore je još nekoliko potencijalnih nalazišta, kazao je državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović i dodao da je trenutna dubina bušotine u Ulcinju 4.700 metara.
– Veliki je optimizam da će se u formaciji frakturisanih karbonata na dubini od 6.500 metara pronaći ekonomski isplativo ležište. Postoji još nekoliko interesantnih koncesionih područja, sa aspekta istraživanja nafte i gasa i kada se, u zavisnosti od rezultata ENI/Novatek bušotine, raspišu tenderi, javnost će biti na vrijeme informisana, kazao je Perunović, izvijestila je Radio-televizija Crne Gore.

Kako je naveo, nakon potvrđivanja rezervi u postojećem ležištu, sljedeća faza je razvoj ležišta, što podrazumijeva dodatne bušotine i razvoj modela proizvodnje.

– U slučaju pozitivnog scenarija, prva proizvodnja se očekuje za tri godine. Nije planirana izgradnja rafinerija u Crnoj Gori što ide u prilog očuvanju životne sredine i plan je da se proizvedena nafta prodaje kao sirova, istakao je Perunović.

Naglašava, svakako, da je energetika oblast od koje Crna Gora, odnosno njeni građani i privreda mogu da žive.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here