Philips povlači milione respiratora koji izazivaju rak

Dionice Philipsa od juna su pale za 15 posto, jer se ulagači plaše mogućih troškova zbog očekivanog niza grupnih tužbi

43

Philips, holandska kompanija za proizvodnju elektronskih uređaja i opreme, najavila je da će u septembru početi s popravcima i zamjenom miliona medicinskih respiratora u Sjedinjenim Američkim Državama i na većini drugih tržišta kako bi se otklonili potencijalni zdravstveni rizici.

Kompanija je još u junu povukla blizu četiri miliona medicinskih respiratora i ventilatora zbog opasnosti raspada pjene, koja se koristi za prigušivanje zvuka tih uređaja, na sitne toksične čestice koje mogu izazvati rak. U procesu raspada nastaju i plinovi koji također mogu biti toksični i kancerogeni, naveli su iz Philipsa.

Holanski proizvođač danas je saopćio i da je dobio odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za prilagođavanje uređaja DreamStation i zamjenu pjene novim materijalom. Kako je precizirano, više od polovine tih uređaja prodato je u SAD-u i svi će biti zamijenjeni u roku od oko godinu dana.

Philips je u prvoj polovini godine rezervirao 500 miliona eura za opoziv potencijalno opasnih uređaja, a dionice su mu od juna pale za 15 posto, jer se ulagači plaše mogućih troškova zbog očekivanog niza grupnih tužbi.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here