Top 10 čarolija zbog kojih je Trebinje destinacija i po!

Ukoliko do sada niste otkrili sve ljepote Trebinja, nemojte propustiti priliku da se licem u lice sretnete sa jednim od najljepših balkanskih gradova.

201

Ako bismo bili do kraja iskreni, moglo bi se čak reći i da su Trebinje na jugu i Jajce u središtu Bosne i Hercegovine ono najljepše i najsadržajnije što možete vidjeti u BiH na nekom vikend putovanju.

I jedan i drugi nude maksimalan ugođaj: veličanstvene pejzaže ušuškanih gradova koji u sebi spajaju vijekove uticaja i sudare kultura. Naš zadatak je, stoga, da vam približimo i preporučimo najbolje iz Trebinja, kako bismo vas namamili da se bez previše pitanja zaputite u ovaj prekrasni grad, ali i da tokom svoje posjete ne preskočite obići i okusiti neku od njegovih čarolija.

Kada dođete u Trebinje na njegovim ulicama jasno ćete osjetiti sudaranje i stapanje osmanskog, austrougarskog i mediteranskog uticaja.

Sa svojih 260 sunčanih dana u godini “grad Sunca”, kako ga od milošte zovu, gotovo sigurno je destinacija na kojoj ćete imati idealne uslove za obilazak do duboko u jesen, bez straha od kiše i ružnog vremena.

Krenimo onda u obilazak Trebinja sa zaustavljanjem na njegovim najvažnijim tačkama.

1. Krenite u šetnju kroz Stari grad Trebinje – Kastel

Staro gradsko jezgro najbolje pokazuje koliko se civilizacija u svom širenju zaustavilo i ostavilo svoje tragove u Trebinju. S obzirom na to da je Trebinje jedan od gradova u BiH sa najviše kulturno-istorijskih spomenika, 29 pod zaštitom države i više od 50 na privremenoj listi zbog njihovog značaja, pobrinite se da vidite spomenike Jovanu Dučiću na Trgu pjesnika, Petru II Petroviću Njegošu, te oslobodiocima. Obiđite sakralne objekte u Starom gradu, Sultan-Ahmedovu i Osman-pašinu džamiju, kao i nadaleko čuvenu i veoma očuvanu sahat-kulu. Ne propustite vidjeti ni Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg samo stotinjak metara izvan zidina Starog grada u Gradskom parku.

2. Posjetite Muzej Hercegovine

U zgradi austrijske kasarne sagrađene na prelazu iz 19. u 20. vijek danas se nalazi daleko poznati Muzej Hercegovine koji se mora naći na vašoj listi za obilazak. Tu možete vidjeti arheološku i etnološku postavku, ali i legat čuvenog Trebinjca Jovana Dučića.

3. Popijte kafu “pod Platanima”

Ritual pijenja kafe ispod krošnji stogodišnjih platana u centru Trebinja je broj jedan na svim listama turista. Platani su simbol Trebinja, a ove bašte jedne od najljepših koje ćete vidjeti. Uz kafu vam preporučujemo da popijete ukusni domaći sok od nara, koji se lagano ali sigurno profiliše u još jedan zaštitni znak ovog grada.

4. Prošetajte gradskom pijacom, probajte sir iz mijeha

Gradska pijaca nije samo mjesto gdje možete nabaviti svježe voće i povrće hercegovačkih poljoprivrednika, nego i turistička atrakcija koju svaki dan posjete stotine, pa i hiljade turista. Ušuškana ispod čuvenih platana, trebinjska pijaca ponudiće vam mnogobrojne autentične proizvode, a vama svakako preporučujemo da probate čuveni sir iz mijeha, smokve, maslinovo ulje… Još ako se tamo nađete u subotu ujutro kada je pijačni dan, vidjećete je u punom sjaju.

5. Provozajte se Trebišnjicom u čamcu sve do Arslanagića mosta

Arslanagića most jedan je od najpoznatijih spomenika turskog perioda u Trebinju i predstavlja arhitektonski biser iz 16. vijeka. Dao ga je izgraditi Mehmed-paša Sokolović 1574. godine kao zadužbinu za svog poginulog sina. Doseljavanjem Turaka iz Herceg Novog, u Trebinje je stigao i izvjesni Arslan-aga koji je dobio posjede i pravo da naplaćuje mostarinu preko mosta na Trebišnjici. Zanimljivo je da je most prvobitno izgrađen desetak kilometara uzvodno od današnje lokacije, ali je zbog izgradnje hidrocentrale premješten 1965. godine.

6. Probajte hercegovačke specijalitete

Do ovog mjesta morali ste se propisno umoriti, pa je vrijeme za odmor i okrepljenje. Teško je izdvojiti jedno mjesto u Trebinju koje bismo vam preporučili za ručak ili večeru. Lakše je reći: jedite bilo gdje, hrana u ovom kraju je fenomenalna. Bilo da jedete puru lučnicu ili jagnjetinu, raštiku ili neki drugi specijalitet, spremite se, biće ukusno, a hodanje nakon toga, veoma otežano.

7. Posjetite Hercegovačku Gračanicu

Gračanica je jedna od od najposjećenijih crkava u Hercegovini, a izgrađena je da bi se ispunila Dučićeva želja koju je zavještao u svom testamentu u kojem je napisao da tu želi biti sahranjen. Tačno 56 godina nakon njegove smrti, 7. aprila 1999. godine položen je kamen temeljac za crkvu u koju će kasnije biti preneseni ostaci i postavljen natpis “Jovan Dučić – pjesnik”. Nikako nemojte zaboraviti da prošetate oko crkve i nadivite se pogledu na Trebinje. Ovo je mjesto gdje će vaše fotografije izgledati najbolje.

8. Provozajte se do Branković kule

Na samo tri kilometra od Trebinja, nalazi se Branković kula, zdanje koje je izgradio župan Mladen, rodonačelnik porodice i gospodar Trebinja i Dračevice. Kula je dobila ime po njegovom sinu Branku, a sagrađena je u vrijeme uspona srpske države za vladavine Stefana Dečanskog i cara Dušana. Ova kula nije posebno uređena, pa se za uspon do nje naoružajte pantalonama i dubljim patikama.

9. Posjetite manastir Tvrdoš

Koliko god je poznato Trebinje, toliko i još više u svijetu se zna za manastir Tvrdoš. Čuvena vinarija iz koje izlaze vrhunska vina koja su osvojila cijeli svijet, otvorena je za posjetioce. Obiđite manastir i crkvu, a monahe ili nekoga od zaposlenih pitajte da vam pokaže podrum vina. Trebinje ima još nekoliko odličnih vinarija i porodičnih podruma vina kao što su Petijević, Anđelić ili Vukoje, a gdje god da se uputite dočekat će vas ljubazni domaćini i vrhunska kapljica.

10. Otkrijte turistički kompleks Grad Sunca

Poznati kompleks sa velikim vodenim parkom, zatvorenim bazenima, hotelima, apartmanima, etno selom, mini zoo vrtom i velikim brojem sportskih i zabavnih sadržaja za sve generacije, zasigurno je jedna od najboljih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini. Trebat će vam i sat vremena ukoliko želite da samo obiđete sve lokacije ovog kompleksa, a ne propustite ručak ili večera u odličnom etno restoranu.

BONUS: Uslikajte se pored znaka Love Trebinje

Trebinjski Gradski park je prava zelena oaza okružena kamenim zdanjima i idealno mjesto za predah tokom šetnje centrom grada. Ukoliko ste se pitali gdje su se vaši prijatelji slikali pored velikog znaka Love Trebinje, to je upravo u ovom parku, nasuprot Doma kulture.

Ovaj biser Hercegovine obavezno upišite na vašu listu za putovanja u narednom periodu, a za najbolje ponude za kratki odmor u Trebinju posjetite odmoriubih.ba.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here