Zbog divljanja cijena na domaćem tržištu nekretnina: Bosanci grabe stanove u Turskoj

Turska obala nudi razne sadržaje, ali Alanja je uvjerljivo na prvom mjestu po prodaji.

26

Zbog sve viših cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini, a posebno Sarajevu, Trebinju i drugim bh. gradovima, dijaspora i imućniji građani BiH okreću se kupovini stanova u Turskoj, piše 072info.

Sudeći po broju domaćih, ali i regionalnih agencija za prodaju nekretnina u Turskoj, nije teško zaključiti da je interesiranje bh. građana, dijaspore, ali i komšija vrlo veliko.

Centar Sarajeva

Naime, cijena najskupljeg stambenog kvadrata u centru Sarajeva ide i do vrtoglavih 6.000 KM.

Lokacija određuje mnogo toga, ali, recimo, za stan u novogradnji, u ulicama uz tramvajsku prugu u naseljima Otoka ili Stup potrebno je izdvojiti najmanje 2.500 KM po kvadratnom metru.

Oglas za prodaju stana od 60 kvadrata u Alanji za nešto više od 82.000 KM

Turska obala nudi razne sadržaje, ali Alanja je uvjerljivo na prvom mjestu po prodaji.

Za oko 55.000 eura možete pronaći potpuno namješten stan u blizini mora. Za stanove s dvije ili više soba potrebno je izdvojiti 70.000 eura i više.

U Mersinu su cijene mnogo niže.

U ovom gradu se tržište još razvija.

Tamo možete kupiti apartman u blizini mora s jednom spavaćom sobom, dnevnim boravkom, kupaonicom i balkonom za 30.000 eura.

Potrebna dokumentacija

Kratkim uvidom u jedan oglas na bh. tržištu vidi se da se stan od 55 kvadratnih metara u Alanji može kupiti za 83.500 KM, što je oko 1.520 KM po kvadratu. Drugi oglas nudi stan od 60 kvadrata, također, u Alanji i njegova cijena je 82.500 KM ili 1.375 KM po kvadratu.

Stan na Grbavici u Sarajevu od 70 kvadrata prodaje se za skoro 300.000 KM

Prema turskom zakonu iz 2012. godine, državljani više od 120 zemalja, među kojima je i BiH, smiju kupovati nekretnine u Turskoj, a za početak im je potreban samo pasoš.

Nakon odabira stana ili kuće potpisuje se ugovor između kupca, agencije koja posreduje i treće strane, odnosno prodavača.

Potrebnu dokumentaciju prikuplja agencija i, umjesto klijenta, odnosi na katastar za dobivanje certifikata o imovini.

Godišnji porez na nekretninu je 0,03 posto od procijenjene vrijednosti nekretnine.

Korak do državljanstva

Posebno je interesantno to što je Turska od 2018. godine uvela zakon da strani državljani koji kupe nekretninu u vrijednosti od minimalno 250.000 dolara (oko 415.000 KM) stiču pravo na državljanstvo Turske.

Državljanstvo može dobiti bračni par s maloljetnom djecom, što je još jedan od razloga velikog interesiranja građana BiH za kupovinu nekretnina u Turskoj.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here