Beč: Novi projekt za upozorenja na prirodne nepogode

Sistemi su objedinjeni u projektu CROSSRISK.

15

Sedam organizacija iz Slovenije i Austrije pod vodstvom bečkog Centralnog instituta za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) razvilo je nove standardizirane sisteme predviđanja i upozoravanja na prirodne nepogode, kao što su poplave i lavine. Sistemi su objedinjeni u projektu CROSSRISK.

U južnim dijelovima Austrije i Slovenije velike količine kiše i snijega redovno nanose štete i ugrožavaju stanovništvo. Donedavno u pograničnom području nije bilo jedinstvenih prognoza i upozorenja. U posljednje tri godine Slovenija i Austrija su zajedno radile na projektu CROSSRISK odnosno na proširenju upozorenja i prognoza za prirodne nepogode.

Kako bi poboljšali prognoze u pograničnim regijama, tim CROSSRISK-a je izračunato je deset scenarija poplava pri različitim vodostajima. Također su razvili prekogranični model koji analizira različite parametre snijega. Podaci će u budućnosti poslužiti brojnim aplikacijama, kao što su upozorenja na lavine, potencijal za stvaranje umjetnog snijega u skijaškim područjima i prognoze vodostaja nakon otapanja. Ovaj pristup je važan za procjenu dugoročnog rizika i za turizam.

Značaj CROSSRISK -a se ogleda u dostupnosti informacija za stanovništvo. Na web stranici www.crossrisk.eu su dostupni podaci na njemačkom, slovenskom i engleskom jeziku. Projekt je vodio Centralni institut za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG), koji je osnovan 1851. godine u Beču i predstavlja najstariju državnu meteorološku službu na svijetu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here