Made in BiH:D-App svakodnevno bilježi sve veći broj korisnika

Tim mladih iz BiH - od Jablanice, preko Konjica i Donjeg Vakufa do Srebrenika i Sarajeva, razvio je aplikaciju koja pruža pomoć osobama koje pate od depresije i drugih mentalnih poremećaja, na način da jednostavno i direktno povezuje oboljele i stručne osobe. Piše: Mirela Haskić-Suša

225

S obzirom da se u Bosni i Hercegovini unazad nekoliko godina, a čemu je posebno doprinijela i pandemija koronavirusa, povećao broj oboljelih od depresije i drugih mentalnih poremećaja, koji su stigmatizirani te teško se odlučuju potražiti stručnu pomoć, tim studenata iz BiH razvio je D-App. Riječ je o aplikaciji koja predstavlja jedinstvenu i direktnu poveznicu između stručne osobe i oboljelog ili potencijalno oboljelog, a  rad aplikacije nadziru i vrše stručne osobe, psiholozi i psihijatri. Otvorena je platforma i za rad sa individualnim korisnicima, kao i sa kompanijama.

Prva ovakva aplikacija u BiH i svijetu

„Glavni cilj D-App aplikacije se ogleda u pristupačnom pružanju psihološke usluge. Kao sekundarni cilj ističe se važnost podizanja svijesti o mentalnom zdravlju, kao i apel na građanstvo BiH, ali i regije i svijeta da mentalno zdravlje nikada ne smije biti tabu tema. Težnje su da D-App aplikacija bude dostupna svima i ujedno da ovom aplikacijom korisnicima omogućimo prvi korak ka promjeni i radu na sebi i poboljšanju svoga zdravlja. Uzimajući u obzir situaciju u kojoj se nalazimo i okruženju u kojem živimo, gdje od 2015. godine bilježimo nikada veći porast oboljelih od depresije i drugih mentalnih poremećaja, D-App je stvoren sa ciljem da na jedinstven i pristupačan način omogući direktnu komunikaciju sa stručnom osobom“, za Business Magazine kaže Amina Madžak, studentica Internacionalnog Burch Univerziteta i jedna od kreatorica aplikacije.

Priča o D-App počela je  2018. godine kada su se prvi put vršila istraživanja o temi mentalnog zdravlja, oboljelih od depresije, stanju i pružanju zdravstvene usluge i sve ono o čemu društvo šuti. Podaci Zavoda za zdravstvo Tuzlanskog kantona  pokazali su da je u periodu između 2015. i 2017. godine prijavljeno 1.500 novih pacijenata oboljelih od depresije. U tom periodu otvoren je poziv za prijave za najveće poduzetničko takmičenje za srednjoškolce u BiH, u organizaciji Internacionalnog Burch Univerziteta. Tada se bosanskohercegovačka pamet ujedinjuje i tim sastavljen od Kenana Suljića iz Srebrenika, Seje Ivkovića iz Jablanice, Muamera Galešića iz Donjeg Vakufa, Lamije Džaferović iz Sarajeva i Amine Madžak iz Konjica  prijavljuje na takmičenje sa svojom društveno-korisnom idejom. Nakon tri dana rada i takmičenja, u konkurenciji od 150 učesnika i 40 biznis ideja ovaj tim osvaja prvo mjesto.

„U periodu 2019. godine napravljen je prvi prototip koji je građanima približio o kakvoj se aplikaciji radi, šta nudi i na koji način. Rezultati su odlični, što je na kraju i dovelo do ogromnog interesovanja za istom. U procesu izrade oficijalne aplikacije koja danas postoji, u saradnji sa mnogim ekspertima iz oblasti mentalnog zdravlja, dobijene informacije o zainteresovanosti Svjetske zdravstvene organizacije, pokazatelj su da je priča o aplikaciji već tada izašla iz okvira granica BiH“, dodaje Madžak.

D-App, kao prva aplikacija u zdravstvenom sistemu BiH i ujedno i na svjetskom nivou u ovom formatu u oblasti mentalnog zdravlja je zvanično počela s radom 3. decembra 2020. godine. U samo četiri dana imala je približno 500 korisnika i više od 50 ostvarenih komunikacija između korisnika i eksperata. Do kraja mjeseca  taj broj je narastao na 2.125 korisnika, od čega više od 1.800 aktivnih i ostvareno je više od  250 zahtjeva između korisnika i eksperata. Nakon nekoliko mjeseci pauze u radu i izgradnji novih dijelova aplikacije, bilježe više od 3.000 aktivnih korisnika, a samo u junu zabilježili su više od 300 novih korisnika. Aplikacija je dostupna na Android i iOS uređajima od čega je  zabilježeno 80 posto Android i 20 posto iOS aktivnih korisnika. Njihova apalikacija je u top tri najbrže rastuće aplikacije na platformama App Store i Google Play.

Širenje na region, Evropu i svijet

Najveći problem do sada im je predstavljala pojava sličnog proizvoda, ali su to riješili brzim procesom izrade i pojavljivanjem na tržištu.

„Svakako, za isti problem uvijek postoji nova mogućnost, ali D-App i priča koja se veže uz početak i realizaciju ove ideje uvijek kod ljudi budi poseban osjećaj i sigurnost usluge i odanosti nama i ekspertima koji pružaju uslugu putem aplikacije“, pojašnjava Madžak.

Finansijsku i mentorsku podršku pružile su im brojne domaće i međunarodne ustanove među kojima su: Institut za razvoj mladih KULT, Asocijacija XY, Ambasada Švicarske u BiH, Ambasada Švedske u BiH, Federalno ministarstvo zdravstva, Dom zdravlja Srebrenik – Centar za mentalno zdravlje Srebrenik, La Trobe University, Melbourne Australia, Strascheg Center for Entrepreneurship, Munich Germany, Fondacija Mozaik, Ured Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, Bit Alliance itd.

Također su pobjednici SIA 2020 – Social Impact Award za BiH takmičenja u organizaciji Sparkasse Banke, Fondacije Mozaik i Lonac.pro, te takmičenja Demo Day 2021 u organizaciji IBU, a drugo mjesto su osvojili na takmičenju Ideathon 2020 – CovIDEJA 2020 koje su organizirali UNDP BiH i Bit Alliance. Madžak naglašava da su ova takmičenja važna za odrastanje, učenje i ispitivanje novog područja.

„Posebno ističem razvijanje poduzetničkih vještina i samog razmišljanja koji kroz daljnji rad u osobi budi odgovornost i potrebu za pronalaskom rješenja za postojeće probleme u društvu. Danas svjedočimo povećanom broju navedenih takmičenja, ali je iznimno važno već u ranijoj životnoj dobi uvesti sekcije, igraonice i prilike za mlade da još kao djeca otpočnu svoj put poduzetnika i razvoja ka postojanju istog“, ističe Madžak.

Govoreći o položaju inovatora u BiH, Madžak kaže da postoji razlika u odnosu na evropske zemlje, ali da naša zemlja ne zaostaje za svijetom u velikoj mjeri.

„Ono što je za pohvalu jeste konstantan rad, požrtvovanost i želja onih koji znaju da prenesu svoje znanje na druge i uz to iskoriste svoj položaj za pružanje prilika nekim novim generacijama. BiH uopće ne zaostaje za  ostatkom svijeta u tolikoj mjeri, ali svojim negativnim razmišljanjem i postupcima vrlo često radimo ka udaljavanju, a ne budućoj saradnji i prestizanjem razvijenih država“, naglašava Madžak.

Trenutno D-App tim radi na izradi novih dijelova aplikacije i širenju na bh. tržištu.

„Nastojimo u narednom periodu D-App omogućiti i drugim ljudima širom regije, Evrope i svijeta. Zajednička borba i stvaranje bolje i zdravije budućnosti“, dodaje Madžak.

Svaka promjena kreće od nas

Madžak ističe da je realizacija projekta Trezor bh. inovacija pokazatelj promjene koja je potrebna bh. društvu.

„Kroz promociju, adekvatan tretman i mentorsku podršku mladima kroz ovakve projekte pokazujemo budućnost koju upravo svako od nas može izgraditi i pogodovati sebi i svome društvu. Ako želite dobro sebi i svome društvu tada učinite najteži korak u životu, a to je borba i pristanak na stvaranje onoga po čemu ćemo ostati upamćeni. Budimo odgovorni i svjesni činjenice da svaka promjena kreće od svakoga od nas ponaosob i da završava zajedničkom borbom i uspjehom“, dodaje Madžak.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here