Organizator EXPO-a službeno ponudio da snosi troškove nastupa BiH, odgovora još nema

Pored ponude da organizator finansira program nastupa i prezentacije privrede BiH, Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata ranije je dodijelila i u potpunosti opremila paviljon BiH u Dubaiju. Od bh. vlasti se očekuje samo da do 25. augusta potvrde učešće BiH na EXPO-u i omoguće potrebne resurse da bi dobili odobrenja za razvijanje kreativnog sadržaja.

25

Organizatori najvećeg svjetskog sajma i prezentacije poduzetništva “EXPO Dubai 2020” i službeno su uručili vlastima Bosne i Hercegovine ponudu da oni finansiraju nastup BiH na ovom događaju koji će se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održati od 1. oktobra 2021. godine do 31. marta 2022. godine.

Kako saznaje Fena, na adresu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca stiglo je pismo organizatora EXPO-a 2020 s ponudom da oni snose sve troškove pripreme i izrade programa šestomjesečnog predstavljanja bosanskohercegovačkih privrednika na tom prestižnom sajmu, uključujući angažman kreativne agencije koja će pomoći u razvitku programa za bh. paviljon. Međutim, Vijeće ministara BiH još uvijek nije usvojilo troškovnik, niti odgovorila na ponudu, tako da je upitno da li će se bh. privrednici moći predstaviti na tom sajmu.

Pored ove ponude da organizator finansira program nastupa i prezentacije privrede BiH, Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata ranije je dodijelila i u potpunosti opremila paviljon BiH u Dubaiju. Od bh. vlasti se očekuje samo da do 25. augusta potvrde učešće BiH na EXPO-u i omoguće potrebne resurse da bi dobili odobrenja za razvijanje kreativnog sadržaja.

Na EXPO svjetskoj izložbi, jednoj od najvećih do sada, učestvovat će 192 zemlje svijeta na 438 hektara površine, a prema procjenama organizatora sajam će, u toku šest mjeseci, posjetiti 25 miliona osoba.

Tema EXPO 2020 Dubai je “Povezivanje umova, kreiranje budućnosti” (Connecting Minds, Creating the Future) kojom se želi potaknuti globalna kreativnost i stvaranje novih partnerstava u cilju napretka i progresa, a na njoj će biti omogućen najveći susret poslovnih ljudi, razmjene iskustava, inovacija, savremene proizvodne tehnologije, menadžera i mladih poslovnih početnika u biznisu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here