IKT Asocijacija ukazala na nagomilane probleme i potrebu njihovog rješavanja

Održan sastanak sa pedstavnicima Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Ministarstvom komunikacija i transporta BiH, Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Federalnim ministarstvom transporta i komunikacija, kao i rukovodstvom VTK/STKBiH.

51

Na inicijativu IKT Asocijacije Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u prostorijama Komore je održan radni sastanak sa predstavnicima  telekom operatera Mtel-a, BH Telekoma i HT Eroneta, te predstavnicima Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Ministarstvom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, Federalnim ministarstvom transporta i komunikacija, kao i rukovodstvom VTK/STKBiH.

Povod za organizaciju sastanka bili su nagomilani problemi privrednih društava iz oblasti telekomunikacionih djelatnosti koji su na sastanku iskoristili priliku da nadležna tijela upoznaju sa istim, te iniciraju i predlože načine njihovog rješavanja.

Teme sastanka bile su: Inicijativa telekom operatora za snižavanje naknada za korištenje radio-frekventnog spektra odnosno izmjena člana 7. Odluke o naknadi za korištenje radio- frekventnog spektra u BIH (sl. Glasnik BiH 15/2014); inicijativa Asocijacije kablovskih operatora BiH (“AKOP”) čije su članice sva tri telekoma za definisanje liste važnih događaja za emitovanje u BIH; politika sektora elektronskih komunikacija za period 2017-2021; analize tržišta elektronskih komunikacija; roaming EU-Zapadni Balkan;digitalizacija analogne zemaljske radiodifuzije u BIH; odnos domaćih IT firmi i institucija vlasti i mogućnosti implementacija softversko – tehničkih rješenja domaćih firmi u nadolazećim procesima digitalizacije društva).

Nakon što su za svaku od navedenih tema izneseni stavovi, argumenti i viđenja svih učesnika, doneseni su precizni zaključci sa pojedinačnim obavezama kako telekom operatera, tako i institucija vlasti, a koje treba realizovati do septembra mjeseca. Na prijedlog IKT Asocijacije pokrenuta je i inicijativa da se organizuje novi sastanak polovinom septembra na kome će pored današnjih učesnika biti i predstavnici ministarstava finansija svih nivoa vlasti iz Bosne i Hercegovine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here