ECB nastavlja s poticajnim mjerama, spremna tolerirati veću inflaciju

ECB najavljuje da će ključne kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim niskim ili još nižim nivoima dok inflacija ne dosegne ciljanih dva posto “znatno prije” kraja srednjoročnog razdoblja, i to kroz duže vrijeme.

12

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će nastaviti podržavati ekonomiju u oporavku od koronakrize povoljnim uvjetima finansiranja, poručivši da je neko vrijeme spremna tolerirati i snažniji rast cijena.

ECB najavljuje da će ključne kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim niskim ili još nižim nivoima dok inflacija ne dosegne ciljanih dva posto “znatno prije” kraja srednjoročnog razdoblja, i to kroz duže vrijeme.

Ključne kamatne stope u eurozoni trenutno iznose nula posto, a kamate na depozite minus 0,5 posto.

Iz banke su poručili i da bi temeljna inflacija, koja isključuje oscilacijama podložne cijene hrane i energenata, trebala biti dovoljno snažna da se može očekivati stabilizacija inflacije na dva posto u srednjoročnom razdoblju.

“To bi moglo podrazumijevati i prijelazno razdoblje u kojem bi inflacija bila umjereno iznad ciljanog nivoa”, dodali su.

Dosada su  poručivali da će kamatne stope ostati na sadašnjem niskom ili nižem nivou dok se njihove prognoze inflacije “snažno” ne približe ciljanom nivou i dok takav trend ne pokaže i temeljna inflacija.

Inflacija je u junu u eurozoni kliznula na 1,9 posto, a temeljna inflacija zadržala se na majskom nivou i iznosila je 0,9 posto.

ECB je u junu prognozirala da bi inflacija ove godine trebala iznositi 1,9 posto, te kliznuti na 1,5 posto u 2022. U 2023. rast cijena trebao bi dodatno oslabiti, na 1,4 posto.

“Ekonomija eurozone oporavlja se, sve se više ljudi vakcinise i mjere zatvaranja ublažene su u većini zemalja. Pandemija ipak i dalje baca sjenu na taj proces, posebno delta varijanta koja postaje sve izraženiji izvor neizvjesnosti”, upozorila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

Inflacija je ubrzala, ali tek privremeno, rekla je Lagarde, ukazujući na pojačanju potražnju i privremene troškovne pritiske u lancima nabave.

Izgledi za inflaciju u srednjoročnoj su perspektivi i dalje “prigušeni”, naglasila je čelnica ECB-a, zbog slabog rasta plaća i jačanja eura.

“Moramo sačuvati povoljne uvjete finansiranja za sve sektore privrede dok pandemija ne završi. To je ključno kako bi sadašnji oporavak prerastao u trajan rast aktivnosti i amortizirao negativan uticaj pandemije na inflaciju”, dodala je.

Banka je najavila i da će nastaviti kupovati obveznice u sklopu kriznog pandemijskog programa (PEPP), ukupne vrijednosti 1.850 milijardi eura, minimalno do kraja marta iduće godine odnosno dok ne zaključe da je krizna faza pandemije završila.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here