Tim-Med:Organski proizvodi nastali savršenom kombinacijom meda i ljekovitog bilja

Poduzetnica iz Bosanske Krupe, Fatima Gerzić više od 20 godina pravi proizvode od meda i ljekovitog bilja koji su prepoznatljivi kako u našoj zemlji tako i Evropi i svijetu. Piše: Mirela Haskić-Suša

170

Fatima Gerzić iz Bosanske Krupe dugi niz godina bavi se pčelarstvom, poljoprivredom, uzgojem ljekovitog bilja te proizvodnjom i prodajom proizvoda od istih. Ljubav prema prirodi motivirala je da napusti posao farmaceutskog tehničara i okrene se poduzetništvu i uzgoju ljekovitog bilja, a već od ranije je imala pčele. Od plasiranja prvog proizvoda 1997. godine do danas, Gerzić se susretala s brojnim izazovima, ali danas njena Biljna apoteka Tim-Med uspješno posluje, te je i dobitnica brojnih priznanja i nagrada, a svoje proizvode predstavlja na sajmovima širom zemlje. Svi proizvodi koji se nalaze u ponudi dobiveni su isključivo iz vlastite proizvodnje. Ljekovito bilje uzgajaju prema pravilima organske proizvodnje dok pčelinje proizvode dobijaju iz vlastitih pčelinjaka, lociranih na ekološki najčistijim prostorima Bosne i Hercegovine. Metode obrade su mehaničke ili galenskog tipa, čime se isključuju termička i hemijska obrada u želji da se u najvećoj mogućoj mjeri sačuvaju sva korisna, prirodna svojstva sirovina koje upotrebljavaju.

Puno izazova

„Najljepše sam se osjećala u prirodi, radeći u bašti i tako sam odlučila napustiti kancelarijski posao i početi se baviti uzgojem ljekovitog bilja, a već smo imali i pčele. Pčele smo nabavili zbog bolesti djece, te smo istraživali koje biljke bi bile dobre u kombinaciji sa medom za njihovo zdravlje. U septembru 1997. godine sam napravila prvi  proizvod i nazvala  sam ga Bronhotim. Zadovoljio je moja očekivanja i danas ga proizvodim u sve većim količinama.  Kao farmaceutski tehničar počela sam koristiti i druge resurse iz pčelinjaka. Ljekovito bilje sam brala u početku, a zatim sam prešla i na uzgoj da bi skratila vrijeme proizvodnje. Istovremeno sam krenula i sa certifikacijom u organskom sektoru, te sam  već dugi niz godina nosilac oznake Organsko na svojim proizvodima“, za Business Magazine govori Gerzić o svojim počecima.

Izazova je kaže bilo i previše ali vjera u kvalitet proizvoda dala joj je snagu da istraje.

„Prije svega ambalaža nije bila dostupna te sam kupovala korištene tegle i prala ih ručno kako bih mogla pakovati proizvode.Teško je bilo nabaviti farmaceutske boce, etikete sam morala ručno praviti i pisati rukom te mnogima sam morala objašnjavati, mnogo više nego danas, šta je ustvari taj proizvod. Niko skoro nije vjerovao u alternativnu medicinu, apiterapiju ili fitoterapiju te je i to bila noga spoticanja, ali kako se sve mijenjalo tako je i svijest o tim vidovima prevencije i liječenja“, pojašnjava Gerzić.

Olakšica pri proizvodnji bila je upravo njena struka, jer je imala znanje na osnovu kojeg je kupcima mogla objasniti zašto trebaju korsititi određeni proizvod, koje reakcije u organizmu izaziva, zbog čega su često i sami ljekari bili zadivljeni količinom znanja koje posjeduje.

„Pratila sam i naučna istraživanja te tako i svoj asortiman podešavala po tim nekim parametrima. Naprimjer, za imuni sistem je najbolja biljka Ehinacea i počela sam je uzgajati i zaista je nezamjenjiva u održavanju zdravlja, te neven i mnoge druge biljke. Naravno, imamo mnogo vrsta biljaka ali ih sve prerađujemo,a samo mali dio prodajemo u čajevima“, dodaje Gerzić.

Nagrade kao motivacija

Od samih početaka, Gerzić se okrenula certificiranju svojih proizvoda te je predsjednica Asocijacije organskih proizvođača Unsko-sanskog kantona, a sama organska proizvodnja ima ogroman potencijal.

„U početku je to bilo veoma teško jer morate imati pisani trag svakog svog koraka, što je oduzimalo mnogo vremena, ali poslije se navikneš i to ne čini problem. Kao i sve drugo teško je bilo pričati o tom vidu proizvodnje jer je bilo teško doći do informacija tada, ali su mnoge organizacije koje djeluju na našem području kao što su Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), Sweden/USAID FARMA projekat razvoja poljoprivrede i poljoprivrednog poduzetništva, organizirale  predavanja na te teme, na koja smo išli redovno te ono što smo naučili praktično primjenjivali. Naravno, da ovaj vid proizvodnje ima i svoje benefite jer se kupci sve više okreću domaćoj proizvodnji te je tako porasla i prodaja“, pojašnjava Gerzić.

Njeni proizvodi nagrađeni su brojnim nagradama i priznanjima što za nju svakako predstavlja potvrdu da je na dobrom putu, ali je istovremeno i motivacija da unaprijedi svoje proizvode, ali i inspiracija za nove.

„Svaka nagrada vam ukazuje da ste na pravom putu ali i donosi obaveze, te me je i svaka nagrada  gurnula dalje u razvijanje novih strategija i načina  proizvodnje. Kao najznačajniju izdvojila bih nominaciju za nagradu Zamisli 2030, koju je dodjeljivao Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). UNDP  mi je omogućio da se predstavim na najbolji način te bih napomenula i da sam aktivni član Udruženja poslovnih žena u BiH koje ima za cilj osnažiti žene u pokretanju biznisa i olakšati koliko je to moguće ostvarenje nihovog cilja“, ističe Gerzić.

Proizvodi Tim-Med mogu se kupiti u istoimenoj apoteci te su dostupni uglavnom na području BiH, ali zahvaljujući bosanskohercegovačkoj dijaspori mnogi od njih dođu do kupaca u Evropi i svijetu.

„Dijaspora prepoznaje moje proizvode i mnogi imaju zadatak od svoje rodbine i prijatelja da dođu i kupe neki proizvod. Kad mi dođu u radnju, uglavnom mi na telefonima pokazuju slike proizvoda koje ih je neko zamolio da kupe“, dodaje Gerzić.

Poduzetnice su istrajne, kreativne i snažne

Kao članica Udruženja poslovnih žena u BiH, Gerzić ističe da unatoč brojnim izazovima i poteškoćama, žene se uvijek dočekaju na noge i naprave nešto što im omogući da istraju.

„Iako imamo mnogo prigovora na podršku ženama u biznisu, sad je taj odnos izmijenjen i vjerujem da će uskoro žensko poduzetništvo imati veliki značaj kako u privredi tako i društvu općenito. Istrajne smo i pokazale smo da smo u nekim bitnim elementima mnogo kreativnije i snažnije. Mi žene imamo moto da žena ženi ne treba biti vuk, već se trebamo truditi da prevaziđemo nesuglasice i da se bolje organizujemo, jer zajednički možemo ostvariti značajnije uspjehe“, naglašava Gerzić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here