Rigorozna pravila za sportiste na Olimpijskim igrama u Tokiju

Održavanje 32. Olimpijskih igara sa sobom donosi niz rizika s obzirom na povećan broj slučajeva koronavirusa u Japanu, zbog čega su organizatori usvojili niz pravila koja će morati poštovati sportisti, ali i novinari, delegacije i drugo osoblje. Pripremila: Žana Marić

36

Tokio će ovog ljeta, ipak biti domaćin Olimpijskih i paraolimpijskih igara, koje se održati između 24. jula  i 9. augusta, odnosno između 25. augusta i 6. septembra. S godinu zakašnjenja 11.500 sportista iz 200 država borit će se za 339 kompleta medalja u 38 sportova. Olimpijske igre ove godine imat će seriju novih sportova koji nikada prije nisu bili predstavljeni u igrama. Sportove je predložio Organizacijski odbor OI Tokio 2020. na temelju Olimpijskog plana 2020 usvojenog 2014. godine koji domaćinu omogućuje da za svoje izdanje Igara Međunardnom organizacionom odboru predloži nove sportove. Tokio je to učinio u septembru 2015. godine. Snažno se oslanjajući na visoko-akcijske sportove, ove godine bit će održana takmičenja u bejzbolu, softballu, skateboardingu, surfanju, karateu, košarci 3×3, biciklizmu (slobodno stil) i sportskom penjanju. Olimpijske igre u Tokiju održat će se na ukupno 42 mjesta, od kojih se 27 nalazi u glavnom gradu Japana i oko njega. Tih 27 podijeljeno je na Heritage Zone i Tokyo Bay Zone s ostalih 15 udaljenih mjesta. Heritage Zone sadrži kultne arene koje su bile dio Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine i bit će ponovno korištene u različitim oblicima, dok se u Tokyo Bay Zone nalazi 16 mjesta, kao i Međunarodni centar za emitiranje i Glavni press centar. Olimpijsko selo nalazi se na sjecištu dviju zona.

Pravila za sportiste

No, održavanja Igara ima velikih izazova jer se pandemija nastavlja u gradu domaćinu koji je trenutno pod vanrednim stanjem zbog rasta broja slučajeva zaraze koronavirusom i zemlji u kojoj je nedavna anketa pokazala da 80 posto stanovnika ne želi da se Olimpijske igre dogode ovog ljeta.

Pored 11.500 sportista, očekuje se da će u Japan doputovati i 79.000 novinara, dužnosnika i drugog osoblja. Zahvaljujući strogim mjerama zaštite zdravlja i sigurnosti koje se provode, ove se Olimpijske igre razlikuju od svih viđenih prije. MOO je objavio aprilu da će Pfizer i BioNTech donirati doze vakcina protiv koronavirusa sportistima i delegacijama zemalja prije njihovog putovanja u Japan, kako bi stvorili sigurnije okruženje na Igrama i zaštitili stanovnike Japana od virusa.

Organizatori uzimaju u obzir rizike i traže najbolji mogući medicinski savjet od javnih vlasti. Niko ne želi postavljati igre u kojima imate povećani rizik od prenosa COVID-19″, rekao je član MOO-a, Dick Pound.

Pravila za sportiste na Igrama diktirana su u vodiču pod nazivom The Playbook. Pravila za ostale skupine, poput novinara, osoblja i stranih izaslanstava, utvrđena su posebnim knjigama.

Vakcinacija prije putovanja u Japan se potiče, ali nije obavezna. Pravila će se jednako odnositi na vakcinisane i nevakcinisane sportiste.

Takmičari izvan Japana moraju se dva puta testirati na koronavirus, različitim danima, u roku od 96 sati prije leta za Japan. Po dolasku će se ponovno testirati. Očekuje se da će preuzeti aplikaciju koja će nadgledati njihovo mjesto i koja će se koristiti za traženje kontakata te će je morati aktivirati kada slete u Japan. Sportisti će biti u karanteni tri dana nakon što dođu. U to će vrijeme moći obavljati aktivnosti povezane s Igrama, sve dok svakodnevno budu negativni i ako se dogovore da pojačaju nadzor osoblja. Također, svakodnevno će morati izvještavati o svojoj temperaturi i svim simptomima putem aplikacije.Temperatura im se može mjeriti svaki put kad uđu na mjesto Olimpijskih igara, a može im se zabraniti ulaz ako je temperatura drugi put iznad 37,5 stepeni Celzija nakon razdoblja hlađenja. Sportisti će se svakodnevno testirati na koronavirus brzim testom antigena sline. Ako je rezultat pozitivan ili nejasan, provest će se sporiji, ali precizniji PCR test koristeći isti uzorak sline.  Ako se kod sportiste potvrdi da je pozitivan na virus, odmah će se izolirati i izvršit će se traženje kontakata. The Playbook ne govori da li će mu se automatski zabraniti takmičenje. Šta će se dogoditi s onima koji su identificirani kao bliski kontakt potvrđenog pozitivnog, procijenit će se od slučaja do slučaja, ali za takmičenje će biti potreban negativan rezultat testa.

Sportisti će morati držati distancu najmanje dva metra osim u situacijama poput boravka na igralištu. Ne preporučuju se fizičke interakcije, uključujući zagrljaje, rukovanja i „high fives“. U vrijeme obroka sportisti se trebaju držati na dva metra od drugih – ili jesti sami. Sportisti koji borave u Olimpijskom selu trebaju jesti tamo ili na drugim posebno dozvoljenim mjestima. Oni koji borave negdje drugo smiju jesti samo u  određenim ugostiteljskim objektima, restoranu u svom hotelu ili u svojoj sobi koristeći poslugu u sobu ili dostavu hrane.

Turistički obilasci ili bilo koje druge aktivnosti osim priprema i takmičenja nisu dozvoljene. The Playbook kaže da sportisti smiju napustiti smještaj samo da bi odlazili na službena mjesta igara i na ograničena dodatna mjesta, kako je definirano popisom dopuštenih odredišta. Ako ne jedu, ne piju, ne spavaju, ne treniraju ili se takmiče, obavezno moraju nositi maske. Za kretanje moraju koristiti namjenska olimpijska vozila, a javni prevoz smiju koristiti samo ako je to jedina mogućnost, poput dolaska do udaljenih mjesta. Obavezni su napustiti Japan u roku od 48 sati nakon što završe s takmičenjem.

Novo otkazivanje ne dolazi u obzir

Predsjednica Tokija 2020. Seiko Hashimoto rekla je da će se inozemni mediji vjerovatno nadzirati putem GPS-a kako bi se osiguralo da ne odlaze na mjesta na koja im nije odobreno ići, navodi The Japan News. Organizatori su smanjili broj mjesta na kojima će biti smješteni strani novinari, s 350 lokacija, na 150 i bit će im onemogućen boravak s lokalnim prijateljima ili na drugim neregistriranim lokacijama. Stranim novinarima mogla bi se oduzeti akreditacija ako odu na mjesta na koja se nisu unaprijed prijavili.

Navijači iz inozemstva neće moći prisustvovati Olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama. Odluka o tome hoće li domaćim gledateljima biti dopušteno prisustvovanje još uvijek se čeka.

Nevoljkost nekih gradova da ugoste gostujuće sportiste, što je obično ponos zajednice, najnoviji je znak duboke nelagode u Japanu zbog rasporeda Igara usred pandemije. Japanski premijer Yoshihide Suga rekao je da odluku o otkazivanju Igara donosi MOO, a ne japanska vlada. Finansijska razmatranja odgođenih Olimpijskih igara su astronomska. Tokio 2020. već se oblikovao kao najskuplja ljetna olimpijska igra koja je ikad održana, ali navodno su se troškovi povećali za više od dvije milijarde funti zbog mjera potrebnih za sprečavanje širenja koronavirusa. Troškovi organizacije iznose oko  15,4 milijarde dolara, a više od polovice ovih izdataka čine javna ulaganja u stalne lokacije oko Tokija.

Otkazivanjem bi se smanjili operativni troškovi povezani sa samim Igrama: ugostiteljstvo, prevoz, energija i obnova Olimpijskog sela prije nego što se pretvori u stanove. Ali to bi također, prije svega, smanjilo prihode. Japan je već pretrpio udarac zbog propuštanja prodaje ulaznica koje se procjenjuju na 800 miliona dolara zbog zabrane stranim navijačima. Tek treba donijeti odluku hoće li se dopustiti ograničen broj lokalnih navijača.

Također, tu je i rizik od djelimičnog povrata sredstava lokalnim sponzorima u iznosu od 3,3 milijarde dolara, dok bi vjerovatno morali vratiti doprinos MOO-a od 1,3 milijarde dolara. MOO nikada nije otkrio koje prihode očekuje od Igara u Tokiju, jer tijelo svoje prihode objavljuje samo u četverogodišnjem ciklusu. Prihodi u ciklusu 2013-2016. koji pokrivaju Zimske igre u Sočiju 2014.godine i Ljetne igre u Riju 2016. godine dosegli su 5,7 milijardi dolara.

Tri četvrtine tih prihoda dolazi od prava na emitiranje, a upućeni procjenjuju da će MOO za Tokio dobiti najmanje 1,5 milijardi dolara, svotu koju će morati vratiti u slučaju otkazivanja Igara. Preostali prihodi dolaze od međunarodnih sponzora, a otkazivanje bi uključivalo detaljne pregovore sa svakim partnerom o tome koliko bi morali nadoknaditi. Nema sumnje da bi MOO, koji zadržava samo 10 posto svojih prihoda i ima rezerve veće od milijardu dolara, bio teško pogođen ako bi bio lišen ovog finansijskog dobitka. Također, bi u opasnosti bio i čitav sportski pokret budući da MOO finansira i nacionalne olimpijske odbore i međunarodne federacije.

 Ruski sportisti bez državnih obilježja

Sportski arbitražni sud (CAS) sa sjedištem u Švicarskoj u decembru prošle godine potvrdio je presudu kojom je ruskim sportstima zabranjeno takmičenje na velikim međunarodnim priredbama, uključujući Olimpijske igre u Tokiju, pod državnim imenom, zastavom i himnom do 2022. godine zbog niza doping skandala.

Ruski sportisti predložili su puštanje patriotske narodne pjesme Kaćuša na međunarodnim sportskim priredbama u naredne dvije godine, umjesto ruske himne. Kaćuša je pjesma koja je stekla veliku popularnost tokom Drugog svjetskog rata, a tako su se zvao i čuveni sovjetski višecjevni raketni bacač.

“Bilo je mnogo mogućnosti za novu himnu, čak i neke moderne stvari. Ali, mi smo se velikim brojem glasova odlučili za Kaćušu “, izjavila je ruska predstavnica u mačevanju Sofija Velikaja, koja predsjedava komisijom za sportaše.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here