Loše držanje uzrokuje brojne zdravstvene probleme

Bez obzira radite li dugo pred računarom ili se izležavate na neudobnom trosjedu, mogli biste kao posljedicu osjećati bolove u kičmi koji imaju veze s lošim držanjem tijela.

46

Osim zakrivljene kičme i spuštenih ramena, loše držanje ima uticaja i na druga područja našeg zdravlja. Loše držanje tijela može povećati napetost u mišićima, što može voditi do ozlijeda ili čak oštećenja zglobova. Također, može oslabiti funkciju pluća, dovesti do slabe cirkulacije i povećati vjerovatnost stresne inkontinencije zbog jačeg pritiska na mjehur, što u konačnici utiče na dno zdjelice.

Mijenjajte položaj

Međutim, ovo se može spriječiti. Za početak promijenite položaj svakih 20 minuta. Ovo vremensko razdoblje se preporučuje jer čvorovima, koji su zategnute trake u mišiću osjetljive na dodir, može trebati 20 minuta da se formiraju ako tijelo ostane u statičnom položaju. Dakle, ustanite i protegnite se ili prošetajte.

Neprekidno sjedenje ili stajanje u lošem položaju uključuje naginjanje glave prema naprijed kako biste pogledali računar ili telefon, a to može voditi do neravnoteže mišića i u konačnici nastanka bolova. Tijelo se pokušava prilagoditi i pronaći načine da podigne glavu i ostane uspravno. Neki mišići postaju izduženi i oslabljeni, dok drugi mišići postaju kraći i zategnutiji. Vremenom će to uzrokovati smanjenje zakrivljenosti vratne kičme, što će rezultirati bolovima u vratu koji mogu uključivati ​​degeneraciju, ispupčenje ili herniju diskova, stisnute živce i loše držanje tijela. Mogu se pojaviti i trajni bolovi u donjem dijelu leđa zbog fleksora kuka, tetive mišića i glutealnih mišića zbog ravnanja prirodne zakrivljenosti kičme. Pravilno istezanje može poboljšati držanje tijela, poravnati ramena i vratiti zakrivljenost kičme istovremeno sprečavajući mišićno-koštanu neravnotežu i bolove.

Borba protiv lošeg držanja i niza zdravstvenih tegoba koje sa tim dolaze svodi se na razumijevanje najvećih prijetnji našem ukupnom skladu. Ne iznenađuje da zbog uređaja glavu guramo prema naprijed, ali kako to često završi kao problem cijelog tijela, važno je pažljivo prilagoditi držanje tokom dana i stvoriti adekvatan radni prostor. Kad primijetite da ste pogrbljeni ili zgrčeni, istežite se u drugom smjeru, jer je i to ključno.

Prilagodite radni prostor

Što se tiče ergonomskog radnog prostora, preporučuje se postavljanje ekrana računara na dohvat ruke s vrhom ekrana u nivou očiju. Laktovi bi trebali biti savijeni pod uglom od 90 stepeni sa ravnim ručnim zglobovima. Ako savijate zglobove na tastaturi ili dok koristite miš, mogu se razviti mišićno koštani poremećaji povezani sa živcima i tetivama poput sindroma karpalnog tunela i epikondilitisa. Kukovi i koljena bi trebali biti savijeni pod uglom od 90 stepeni sa bedrima paralelnim sa podom i stopalima na podu. Možda zvuči jako kruto, ali to je jedini način pravilnog držanja za radnim stolom.

Ako imate problema s održavanjem pravilnog držanja tokom dana, razmislite o kupovini fizičke podrške za leđa. To može biti nešto poput smotanog peškira učvršćenog gumicom na oba kraja i postavljenog vodoravno na liniji pojasa, a drugi smotani peškir postavite okomito prema kičmi. Tako prvi peškir drži zdjelicu u neutralnom položaj i na sebe preuzima dio stresa u donjem dijelu leđa. Peškir koji se penje uz kičmu služi kao podrška leđima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here