Google lansira novu medicinsku aplikaciju

Iz kompanije Google kažu da bi aplikacija mogla biti od velike pomoći, posebno onima koji iz nekog razloga nisu u mogućnost posjetiti ljekara.

16
google

Korisnici se nebrojeno puta u toku godine okrenu Google pretraživaču kako bi dobili odgovore na brojna medicinska pitanja, između ostalih i na ona koja se tiču promjena na koži. Kompanija im sprema olakšanje kada su ove akcije u pitanju – aplikaciju koja će pružati odgovore na nedoumice.

U pitanju je aplikacija koja funkcionira uz pomoć algoritama za prepoznavanje slika, te na osnovu fotografija koje korisnici otpremaju prepoznaje potencijalne probleme s kožom. Tokom testiranja se pokazalo da program daje dijagnoze jednako dobro, u nekim slučajevima i bolje, od vrhunskih dermatologa, ali na osnovu toga ipak ne može da se tvrdi da će tehnologija funkcionirati savršeno i u praksi. Zbog toga nije dobila odobrenje za korištenje u Sjedinjenim Američkim Državama, ali bi u Evropi mogla pronaći svoje mjesto.

Iz kompanije Google kažu da bi aplikacija mogla biti od velike pomoći, posebno onima koji iz nekog razloga nisu u mogućnost posjetiti ljekara. Ljekarska pomoć bi ipak trebala biti prvi izbor, bar dok se ne pokaže da ova, te slične aplikacije, rade bez greške.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here