Amer Bukvić prelazi na rukovodeću poziciju u Islamskoj razvojnoj banci u Džeddi

Pod Bukvićevim rukovodstvom BBI je sa posljednjeg mjesta među 18 banaka (koliko je 2006. bilo na tržištu FBiH) dospjela na šesto mjesto po veličini aktive, sve godine rastući mnogo brže od tržišta.

134

Nakon 15 godina uspješnog rukovođenja Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić odlazi s pozicije predsjednika Uprave ove finansijske institucije. Većinski osnivač BBI banke (Islamska razvojna banka-IsDB) promovirao je Bukvića na jednu od rukovodećih pozicija u IsDB-u u Džeddi. Bukvić je na čelu BBI banke bio od 2006. godine i od tada do sada banka je ostvarila zavidne poslovne rezultate. Zaključno sa majem 2021. BBI je ostvarila rekordan rezultat od svog osnivanja za taj period godine, i to po svim finansijskim pokazateljima.

„Sa zadovoljstvom i ponosom zbog ukazanog povjerenja, obavještavam vas da se vraćam u redove našeg osnivača, Islamske razvojne banke u Džeddi, ovaj put na jedno od rukovodećih mjesta. Jedna od mojih ingerencija na novoj poziciji u Džeddi biće i nadzor nad islamskim bankama, među kojima je i BBI.Ovom prilikom želim se oprostiti od vas, iako ću kroz funkciju u IsDB ostati vezan za BBI banku i posvećen njenom uspjehu. Moj rast u hijerarhiji Islamske razvojne banke je rast naše ideje tj. našeg zajedničkog projekta Bosna Bank International“, napisao je Bukvić u obraćanju zaposlenicima. Bukvića će na poziciji predsjednika Uprave, kao vršilac dužnosti, naslijediti dosadašnja članica Uprave Emina Šišić.

Inače, pod Bukvićevim rukovodstvom BBI je sa posljednjeg mjesta među 18 banaka (koliko je 2006. bilo na tržištu FBiH) dospjela na šesto mjesto po veličini aktive, sve godine rastući mnogo brže od tržišta. Aktiva Banke je narasla 11 puta, uz prosječni godišnji rast od 17,3 posto . Portfolio finansiranja je narastao 21 put, uz prosječni godišnji rast od 22,3 posto . Depoziti BBI banke su u ovom preiodu narasli 22 puta, uz prosječni godišnji rast 24,9 posto. Banka je za vrijeme dok je na njenom čelu bio Bukvić ostvarivala pozitivne rezultate u svim godinama (2006-2021 .), uz akumulirani profit od 61 milion KM, dok je stopa nekvalitetnih finansiranja smanjena na 3,76 posto, što je značajno ispod tržišne (6,33 posto).

“Zadovoljstvo je bilo 15 godina voditi tim koji je u turbulentnom i dinamičnom okruženju ostvario zavidne rezultate u svim segmentima poslovanja, pri čemu smo uspjeli nadmašiti mnoge konkurente na tržištu. Imao sam privilegiju raditi sa vrijednim, pametnim i talentovanim osobama što je rezultiralo brojnim dostignućima koja smo zajedno ostvarili. Posebno sam ponosan na činjenicu da u svom poslovanju nismo težili isključivo ka profitu, već smo nastojali i uspjeli doprinijeti rastu i razvoju naše domovine Bosne i Hercegovine te popraviti kvalitet života njenih stanovnika, kroz brojne društveno-korisne projekte poput: Turske kreditne linije, Sarajevo Business Foruma, SBF Start UP Challenge-a, Sarajevo Halal Fair-a, Sajma inovacija, te brojnih stipendija, kao i programa liderstva i izvrsnosti”, napisao je Bukvić u svom oproštajnom e-mailu zaposlenicima.

Kao vizionar i borac za razvoj društva i privrede u BiH Bukvić je 2010. godine pokrenuo najveću investicijsku konferenciju u jugoistočnoj Evropi – Sarajevo Business Forum (SBF), a potom i međunarodni sajam halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) koji je poziocionirao bh. kompanije na globalnom halal-tržištu.Inače, Amer Bukvić, prvi je Bosanac koji je izabran na listu 50 najuticajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji prema izboru “Islamica 500” za 2018. godinu. Na ovoj listi nalaze se vodeće ličnosti iz svijeta industrije, finansija, nauke, poslovanja, međunarodnih poslova, prava i medija. Bukvić je obrazovanje sticao u Maleziji, Japanu i Engleskoj na IIUM, IUJ, LBS (London Business School) i na “University of Oxford”.

Također, predsjednik Uprave BBI banke, dobitnik je prestižne svjetske nagrade “The Jewels of Muslim World Award 2015” za unapređenje islamskih finansija i ekonomije. Godine 2014. Bukvić je u konkurenciji od preko 600 poduzetnika i lidera iz 42 države svijeta proglašen za najboljeg lidera i poduzetnika u svijetu i dobitnik je priznanja “Najbolji poduzetnik i lider za 2014.” Analitička kuća Cambridge IF Analytica iz Velike Britanije, u novembru 2017. Amera Bukvića izabrala je za najboljeg transformacijskog lidera u oblasti islamskog bankarstva, a BBI banku za “Najuspješniju islamsku banku u Evropi”. Osim međunarodnih priznanja u oblasti liderstva i bankarstva, Bukvić je predsjednik i član nadzornih odbora banka u Albaniji i Kazahstanu, te član nadzornih odbora univerziteta u Maleziji,  Sloveniji i BiH, što ga svrstava u red najviše odlikovanih i priznatih Bosanaca u svijetu. Izborom Bukvića na jednu od najznačajnih pozicija u Islamskoj razvojnoj banci još je jedna potvrda njegovom radu. Naime, Bukvić je jedini Bosanac koji će u jednoj multilateralnoj finansijskoj instituciji kao što je Islamska razvojna banka, koja je u islamskom svijetu pandan za Svjetsku banku, obnašati jednu od rukovodećih funkcija.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here