Startup takmičenje: Potraga za idejama za ubrzanje ruralnog razvoja kroz turizam

Cilj takmičenja je podržati ruralni turizam kao ključni alat za borbu protiv depopulacije, promociju inkluzije i smanjenje regionalnih nejednakosti u prihodima i razvoju, kao dio UNWTO-ovog posebnog fokusa na ruralni razvoj kroz turizam.

24

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je takmičenje kako bi identificirala najbolje ideje koje će pomoći ruralnim zajednicama da se oporave od uticaja pandemije COVID-19.

Cilj takmičenja je podržati ruralni turizam kao ključni alat za borbu protiv depopulacije, promociju inkluzije i smanjenje regionalnih nejednakosti u prihodima i razvoju, kao dio UNWTO-ovog posebnog fokusa na ruralni razvoj kroz turizam.

PRIJAVE SU OTVORENE ZA ČETIRI KATEGORIJE:
ZA LJUDE – Jednaka šansa za sve
Projekti koji podstiču stvaranje radnih mjesta i prilika, promoviraju osnaživanje žena i mladih i grade mogućnosti za ranjive grupe u ruralnim područjima.
ZA PLANETU- Zaštita prirodnih resursa
Projekti koji se odnose na promociju i zaštitu prirodnih resursa, uključujući rješavanje negativnog utjecaja turizma na klimatske promjene, rješavanje pitanja otpada i zaštite prirodnih resursa.
ZA PROSPERITET – Stvaranje prilika za rast
Startupi koji pružaju inovativna rješenja kroz nove poslovne modele, instrumente koji promoviraju pristup finansijama, tržištima i marketingu za turizam u ruralnim područjima.
ZA UNAPRJEĐENJE I KORIŠTENJE NOVIH TEHNOLOGIJA
Projekti usmjereni na upotrebu novih tehnologija ili inovacija za konkurentnost i unapređenje ruralnog turizma.

KRITERIJI ZA ODABIR:
Ovo takmičenje je namijenjeno projektima u ranoj fazi razvoja. Zahtjevi za učešće su sljedeći:
– inovativnost,
– potencijal za skalabilnost/rast posla,
– ovjeren ili testiran poslovni model,
– širenje tržišta,
– tim preduzetnika/promotora,
– posvećenost ciljevima održivog razvoja,
– relevantnost teme;

Pored ovih kriterija, evaluirat će se i drugi zahtjevi za odabir, kao što su:
tržišni potencijal, održivost, društvena odgovornost, socijalne inovacije, ekonomski utjecaj, utjecaj na okoliš, utjecaj na upravljanje destinacijom;

MOGUĆNOSTI KOJE DOBIJAJU ODABRANI KANDIDATI:
Mentorstvo UNWTO-a i vrhunskih partnera, prilagođena podrška za startupe, mogućnosti ulaganja, postajanje dijelom UNWTO-ove mreže za inovacije, postajanje dijelom UNWTO-ovog pilot projekta “Najbolja turistička sela”, mogućnosti stipendiranja za Turističku online akademiju, prilika za predstavljanje startupa na 14. Generalnoj skupštini UNWTO-a u Marakešu, Maroko.

NAČIN PODNOŠENJA PRIJAVE:
Obrazac za registraciju dostupan je na web stranici: https://www.unwto.org/unwto-startup-competition.

Više informacija o ovom takmičenju dostupno je na sljedećem linku: https://www.unwto.org/news/startup-competition-seeks-ideas-to-accelerate-rural-development-through-tourism

i u Projektnom zadatku koji se nalaze na sljedećem linku: Projektni zadatak.

Rok za prijavu je 01. juli 2021.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here