Pridruživanja Bosne i Hercegovine WTO u završnoj fazi

Tegeltija je pojasnio da se WTO pristupni pregovori vode u dvije odvojene oblasti i to multilateralni pregovori o vanjskotrgovinskom režimu BiH i bilateralni pregovori o pristupu tržištu BiH za robe i usluge.

16
Business Magazine

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH da su pregovori za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) već duže vrijeme u završnoj fazi.

“Proces pridruživanja BiH WTO traje duže od 20 godina“, kazao je Tegeltija, odgovarajući na pitanje poslanika u Predstavničkom domu PSBiH Dženana Đonlagića (DF) o tome kada će konkretno Vijeće ministara BiH preduzeti završne korake i okončati proces pridruživanja BiH toj organizaciji.

Tegeltija je pojasnio da se WTO pristupni pregovori vode u dvije odvojene oblasti i to multilateralni pregovori o vanjskotrgovinskom režimu BiH i bilateralni pregovori o pristupu tržištu BiH za robe i usluge.

Multilateralni pregovori o vanjskotrgovinskom režimu BiH podrazumijevaju proces usaglašavanja domaćeg trgovinskog zakonodavstva i prakse s pravilima i principima međunarodnog multilateralnog trgovinskog sistema.

“Drugi dio pregovora koji svaka zemlja vodi su takozvani bilateralni pregovori o pristupu tržišta upravo te zemlje i to često budu duži, mukotrpniji i teži razgovori. Do sada je održano 13 konferencija vezano za multilateralne pregovore o vanjskotrgovinskom režimu BiH i tu smo u situaciji da više nema problema i poteškoća”, naveo je Tegeltija.

Bilateralni pregovori odvijaju se, kako je dodao, zavisno od toga koliko neka zemalja želi da otvori te pregovore, a s BiH je bilateralne pregovore o pristupanju WTO otvorila samo Ruska Federacija.

“Ruska Federacija je u jednom trenutku otvorila raspravu oko velikog broja tarifnih oznaka i sada se to svelo na jedan manji broj tarifnih oznaka koje nisu veliki problem za usaglašavanje”, zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here