Ashley uporan u prodaji Newcastle Uniteda

Nakon što su propali pregovori o preuzimanju kluba od strane partnera predvođenih konzorcijem iz Saudijske Arabije, vlasnik kluba pokrenuo je dva pravna postupka protiv Premier lige nazivajući ih mračnim silama koje sprečavaju njegov klub da postane veliko ime u fudbalu.

41

Vlasnik fudbalskog kluba Newcastle United, Mike Ashley podnio je tužbu Žalbenom sudu za zaštitu konkurencije Ujedinjenog Kraljevstva (CAT) protiv Premier lige zbog opstruiranja preuzimanja kluba od strane investitora predvođenih Fondom za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF).

“Došlo je vrijeme da se mračne sile koje sprečavaju ovaj nogometni klub da postane moćnik kojeg navijači zaslužuju povuku”, kazao je Ashley britanskim medijima.

Vlasnik Svraka slijedi dva različita pravna puta. U oktobru proše godine Newcastle United pokrenuo je arbitražni postupak protiv engleske Premier lige nakon kraha predloženog preuzimanja kluba.

Dva postupka

Newcastle je rekao da neće komentirati suštinu arbitraže, ali klub je smatrao da “nema izbora” već da obavijesti svoje navijače o tom pitanju nakon što je tvrdio da je iz Premier lige “procurio sadržaj” pisma vezan za pravni postupak.

“Svi smo bili razočarani kad je preuzimanje propalo kao i Mike. Prodavali smo Saudijcima koji bi generirali veći prihod, pa koji pristaša to ne bi volio vidjeti? Dok se to ne dogodi, činit ću najbolje što mogu za klub. Nije tajna da Mike želi prodati klub, a za sve je to najbolja stvar“, kazao je Steve Bruce, menadžer kluba.

Pokrećući slučaj na Žalbenom sudu, Ashleyjeva spremnost za blizanačkim pravnim putevima sugerira da je i dalje uvjeren da su Saudijci i dalje aktivni ponuđač, te naglašava njegovu trajnu želju da proda Newcastle nakon deset i po godina na čelu.

U tužbi podnesenoj Žalbenom sudu, Ashley traži naknadu štete za izubljenu dobit i sudski nalog za Premier ligu da poništi odluku o sprečavanju saudijskog konzorcija da bude direktor kluba. Premier liga odbila je komentirati ovo pitanje te se drži izjave da nisu blokirali dogovor, te da su čak ponudili i pregovore oko nesuglasica oko toga ko će zapravo voditi klub.

U izjavi objavljenoj putem dokumenta Žalbenog suda navodi se:

„Podnositelj zahtjeva tvrdi da je optuženik (Premier liga) spriječio ili omeo predloženo preuzimanje i znao da će njegovi postupci spriječiti i / ili odgoditi predloženo preuzimanje”.

Dokument je također pokrenuo stav da podnositelj zahtjeva traži “naknadu štete zbog gubitka dobiti ili, alternativno, gubitka mogućnosti”.

Glavni pokretač ponude za kupovinu Newcastle Uniteda od Ashleyja bio je Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF), kojim rukovodi prijestolonasljednik Mohammed bin Salman. Prema planovima za preuzimanje, Saudijski PIF trebao bi steći 80 posto udjela u klubu. Preostalih 20 posto trebalo je podijeliti na jednake dijelove između PCP Capital Partners na čijem je čelu britanska poduzetnica Amanda Staveley i britanskih poduzetnika, braće Reuben. PIF je suvereno bogatstvo Saudijske Arabije, koji ulaže u različite projekte širom svijeta. PCP Capital Partners kompanija je s rizičnim kapitalom, a braća Reuben – David i Simon, prvenstveno su fokusirani na investiranje u nekretnine.

Međutim, u julu 2020. godine, nakon višemjesečnih pregovora, PIF je povukao svoju ponudu, rekavši da za njih “više nije komercijalno isplativo” nastaviti.

“S dubokom zahvalnošću za zajednicu Newcastlea i značenjem njezinog nogometnog kluba, došli smo do odluke da povučemo svoj interes za sticanjem nogometnog kluba Newcastle United. Nažalost, dugotrajni proces u trenutnim okolnostima, zajedno s globalnom neizvjesnošću, učinio je da potencijalna investicija više nije komercijalno održiva”, naveli su u saopćenju.

Niz prepreka za preuzimanje

Brojni su se problemi pojavili od aprila prošle godine kada se činilo da saudijsko preuzimanje Newcastlea uzima maha.

Pritisak koji su vršili emiteri i skupine za ljudska prava, kao i drugi klubovi Premier lige, postavlili su prepreke u pregovorima. Te su prepreke uzrokovale kašnjenja i frustracije, a konzorcij je u svojoj izjavi napomenuo da je “vrijeme samo postalo neprijateljem transakcije”.

Jedna od glavnih prepreka vezana je za spor s katarskom televizijskom kućom beIN Sports i optužbama za emitiranje piratstva u Saudijskoj Arabiji, što je nešto što je Premier liga morala ozbiljno tretirati.

U junu prošle godine je BBC izvijestio da je Angus MacNeil, član britanskog parlamenta,  napisao pismo vladi osuđujući ideju emitiranja piratstva u Saudijskoj Arabiji i pozivajući ih da blokiraju preuzimanje. Činilo se da se saudijske vlasti bave tim pitanjima i da se izvještava da su se približile dogovoru, no nazadovanje se dogodilo u julu  kada je beIN Sportsu zabranjen rad u Saudijskoj Arabiji.

„Pitamo se- već unazad tri godine – kako saudijski građani mogu gledati utakmice Premier lige legalno u Saudijskoj Arabiji s ovom ‘trajnom’ zabranom licenciranim emiterima Premier lige“, navodi se u saopćenju iz beIN Sports-a.

Zastoj između katarskih emitera i saudijske vlade dio je šireg spora između dviju zemalja, koji traje već niz godina i u nekim je krajevima opisan kao “hladni rat”.

Ponudu za preuzimanje kočilo je protivljenje brojnih klubova Premier lige, koji, kako tvrde mediji, “nisu željeli da se to dogodi”. Nije jasno koji su tačno klubovi bili protiv ponude, ali The Times izvještava da su među njima bili Tottenham i Liverpool.

Uz finansijske i pravne komplikacije povezane s prenosnim sporom, Amnesty International proglasio je da Premier liga riskira da postane “nepristojna” ako ne sankcionira preuzimanje.

“Vjerujem da postoje ozbiljna pitanja koja treba riješiti prilikom utvrđivanja ispunjavaju li vlasnici i direktori kompanije koja želi steći NUFC standarde koji mogu zaštititi ugled i imidž igre. Ako prijestolonasljednik, zahvaljujući svojoj vlasti nad ekonomskim odnosima Saudijske Arabije i kontrolom suverenog fonda svoje zemlje, postane stvarni vlasnik NUFC-a, kako to može biti pozitivno za ugled i imidž Premier lige? Sve dok ova pitanja ostaju nerazriješena, Premier liga se izlaže riziku da postane pogodna onima koji žele iskoristiti glamur i prestiž nogometnog prvenstva kako bi prikrili akcije koje su duboko nemoralne, kršeći međunarodno pravo i u suprotnosti s vrijednostima Premier lige i globalne nogometne zajednice”, rekla je direktorica Amnesty-ja za UK, Kate Allen, u pismu šefu Premier lige Richardu Mastersu.

Puna tri mjeseca trajala je drama oko prodaje Newcastle Uniteda. Inače, ovakve situacije rješavaju se relativno brzo, predstavnici svih klubova moraju potpisati odobrenje kako bi se prodaja formalizirala, no to nisu učinili u ovom slučaju nakon što su se pojavile informacije kako Saudijska Arabija emitira utakmice Premiershipa preko svog ilegalnog kanala satelitske televizije čime je sama Premier liga oštećena za desetke miliona funti.

Mike Ashley je inkasirao 40 miliona funti što je bio predujam, međutim ostao je bez 300 miliona funti koliko je iznosila konačna cijena prodaje kluba. Stoga, gazda Newcastle Uniteda odlučio je tužiti Premier ligu kako bi u konačnici vratio Saudijce za pregovarački stol te isposlovao prodaju kluba što pokušava učiniti već deset godina.

Ashley ostaje predan postizanju dogovora s partnerima PCP Capital, braći Reuben i Fondu za javna ulaganja Saudijske Arabije – a prijetnja pravnim postupcima podrazumijeva krajnji cilj promjene vlasništva, a ne samo naknadu.

Ashley su tokom godina žestoko kritizirali navijači Newcastlea zbog nedostatka ulaganja i lošeg upravljanja što je i jedan od razloga zbog kojeg želi prodati klub.

Navijači prikupljaju sredstva za kupovinu kluba

Skupina navijača pokušava prikupiti sredstva kako bi pokušala kupiti udio u Newcastle Unitedu ako vlasnik Mike Ashley nastavi sa postupkom prodaje. Cilj im je da skupe novac kako bi kupili jedan posto udjela kluba.

Trust navijača Newcastle Uniteda (NUST) traži od obožavatelja da doprinesu ‘koliko mogu’ projektu nazvanom The 1892. Pledge pokrenutim s ciljem prikupljanja sredstava.

“Već decenijama navijačima se govori da su žila kucavica u klubu, ali kad se donose velike odluke, uvijek se izostavljaju. Žalosna je činjenica da u nogometu, kao i u životu, novac govori. Prikupljanje sredstava pružit će nam finansijsku podršku kako bismo se dobro čuli kada se klub konačno proda”, kazao je Greg Tomlinson, predsjednik Trusta.

Trust kaže da su za izradu planova za The 1892. Pledge trebale tri godine da bi se formirali te da je stvoren radi zaštite budućnost kluba.

Newcastle je na 17. mjestu na tablici nakon 30 utakmica ove sezone, samo jedno mjesto i tri boda iznad mjesta za ispadanje.

NUST želi izgraditi fond koji će navijačima dati mali udio u klubu ako se proda dok je u Premier ligi ili za spas kluba u slučaju ispadanja i finansijskih posljedica koje bi mogle prouzrokovati promjena vlasništva “, navodi se u saopćenju Trusta koji kaže da ima više od 14.000 članova.

Bivši defanzivac Newcastlea i reprezentacije Engleske, Warren Barton jedan je od četvorice “čuvara” fonda, u kojem je i lokalni zastupnik Ian Mearns. Za 15 dana od pokretanja akcije, uspjeli su skupiti 62.000 funti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here