Njemačka produžuje pomoć kompanijama do kraja septembra

Od početka koronakrize kompanijama je na raspolaganje stavljeno više od 105 milijardi eura

5

Njemačka će produžiti ekonomsku pomoć kompanijama pogođenima pandemijom koronavirusa do kraja rujna kako bi im pomogla da nakon krize što prije počnu normalno poslovati, objavila je vlada.
Pomoć, koju kompanije u najvećoj evropskoj kompaniji mogu zatražiti ako mogu dokazati da su im prihodi pali zbog krize, trebala je biti ukinuta na kraju juna.

„Ovo je važan signal koji bi trebao omogućiti da sve kompanije nakon krize ponovo krenu raditi punom parom. Ekonomija se, srećom, oporavila, ali to trenutno još ne vrijedi za sve. Zato onima kojima je još potrebna podrška šaljemo jasan signal kako bismo im pružili jasan osjećaj sigurnosti i omogućili planiranje ”, rekao je u  ministar privrede Peter Altmaier.

Od početka koronakrize kompanijama je na raspolaganje stavljeno više od 105 milijardi eura, priopćilo je ministarstvo.

Kabinet kancelarke Angele Merkel također je  odlučio produžiti program subvencioniranja plaća radnicima koji rade skraćeno do kraja septembra kako bi ublažio posljedice krize na tržištu rada.

Program omogućuje poslodavcima da u periodu pada privrednih aktivnosti umjesto otkaza skrate radno vrijeme radnicima. Cilj je sačuvati radna mjesta i spriječiti skok nezaposlenosti u krizi.

Vlada je za programe subvencioniranja plaća izdvojila oko 32 milijarde eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here