Eko pakovanje od sada i na Samsung Neo QLED televizorima

Napravljeno od recikliranog talasastog kartona, ovo pakovanje ne samo da prilikom proizvodnje ne doprinosi zagađenju životne sredine, već ima i višestruku praktičnu i estetsku primjenu - kutije novih Samsung Neo QLED televizora mogu se sa lakoćom pretvoriti u kartonsku kućicu za kućne ljubimce, policu za knjige i cvijeće ili stalak za držanje kancelarijskog materijala.

15

Da li ste znali da, od ukupno 50 miliona tona elektronskih uređaja koji se bace svake godine, samo 17 posto bude reciklirano, dok ostalih 83 posto završi na nekoj od deponija, na obalama rijeka, u morima ili okeanima? Također, procjenjuje se da će količina elektronskog otpada do 2030. godine dostići čak 74 miliona tona, što je velike proizvođače natjeralo da promijene proizvodne procese u cilju smanjenja štetnog otpada. Pored toga, u javnosti se sve više priča o uticaju kartonskih kutija, koje se najviše koriste za pakovanje elektronike, na životnu sredinu – odnosno, uticaju koji truljenje ovog materijala ima ukoliko se pravilno ne reciklira.

U tom svjetlu, kompanija Samsung je prošle godine predstavila inovativno eko pakovanje za pojedine modele televizora, a koje je prisutno i kod najnovije Neo QLED linije za 2021. godinu. Napravljeno od recikliranog talasastog kartona, ovo pakovanje ne samo da prilikom proizvodnje ne doprinosi zagađenju životne sredine, već ima i višestruku praktičnu i estetsku primjenu – kutije novih Samsung Neo QLED televizora mogu se sa lakoćom pretvoriti u kartonsku kućicu za kućne ljubimce, policu za knjige i cvijeće ili stalak za držanje kancelarijskog materijala.

U susret Svjetskom danu zaštite životne sredine, koji se obilježava svakog 5. juna, Samsung želi motivirati ljude da se sve više okreću kreativnim i održivim rješenjima, pokretanjem Small World kampanje u saradnji sa holandskim umjetnikom poznatijim kao Papersmith. Ova uradi-sam kartonska kolekcija osmišljena je tako da različitim pakovanjima Samsung proizvoda podari novi život u obliku dekorativnih maketa zgrada, životinja i biljaka. Pored toga, korisnici širom svijeta imaju priliku da se pridruže ovom projektu, preuzimajući dvanaest besplatnih printova sa Small World likovima i dijeleći ih na društvenim mrežama uz hešteg #ReimagineABetterPlanet.

https://youtu.be/Z4TmGR2AYOQ

Posvećenost kompanije Samsung ka podizanju svijesti o zaštiti životne sredine ide mnogo dalje od ekoloških pakovanja njenih uređaja. Inžinjerski timovi zaduženi za razvoj i dizajn daljinskih upravljača za televizore razvili su revolucionarne, unaprijeđene upravljače, koji rade na solarnu energiju. Napravljeni od 28% reciklirane plastike, oni značajno smanjuju emisiju ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova prilikom proizvodnje. Međutim, daljinski upravljači samo su početak ponude održivijih Samsung proizvoda, te kompanija namjerava da u narednom periodu značajno proširi portfolio onih koji u sebi sadrže reciklirane materijale, bez kompromisa po pitanju njihovog kvaliteta i performansi.

Pored ekoloških benefita, novi Samsung Neo QLED televizori donose vrhunski prikaz sadržaja u 4K i 8K rezoluciji, u zavisnosti od modela, a sve to zahvaljujući naprednoj Quantum Dot tehnologiji, koja analizira količinu svjetlosti u scenama i optimizuje boje na ekranu. To znači da će svaki sadržaj koji korisnici gledaju, bilo da je u pitanju akcioni film, muzički video ili fudbalska utakmica, biti prikazan u najboljem mogućem kvalitetu, uzimajući u obzir okruženje. Pored optimizacije vizuelnih prikaza, Neo QLED televizori dolaze i sa SpaceFit tehnologijom koja analizira okruženje, automatski podešavajući zvuk televizora u skladu sa okruženjem.

Neo QLED televizori trenutno su na promociji, koja traje sve do 11. jula 2021. godine – uz njihovu kupovinu na poklon se dobija i soundbar zvučnik nakon registracije kupovine na ce.promotion@samsung.com. Takođe, korisnici dobijaju i produženu garanciju u trajanju od pet godina, za kupovinu do 30. juna 2021.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here