Njemačko poslovno povjerenje na najvišoj razini u posljednje dvije godine

Destatis je u svojoj prvoj procjeni objavljenoj u aprilu rekao da je ekonomija pala za 1,7 posto u usporedbi s posljednjim tromjesečjem 2020. godine.

32
Njemačko poslovno povjerenje poraslo je u maju u na najvišu razinu u posljednje dvije godine, jer se ekonomski život napokon budi iz produžene krize uzrokovane koronavirusom.
Institut Ifo sa sjedištem u Muenchenu objavio je da se njegov pozorno praćeni indeks poslovne klime u ovom mjesecu popeo na 99,2 boda, u odnosu na 96,6 bodova u aprilu, nakon niza optimističnih ekonomskih podataka i izvještaja boljeg raspoloženja u njemačkim sektorima.

” Ekonomski se život napokon budi, očekujemo procvat nakon koronavirusa”, rekao je glavni ekonomist Commerzbanka Joerg Kraemer.

Anketirani čelnici devet hiljada čelnika kompanija ranije su izrazili očekivanje skromnijeg majskog rasta, na 98 bodova.

“Njemačka privreda ubrzava, optimizam se vraća u ugostiteljstvo i turizam”, rekao je predsjednik Ifa Clemens Fuest.

Porast indeksa Ifo instituta uslijedio je unatoč zabrinutosti za opskrbne lance u industrijskom i građevinskom sektoru.

Podaci koje je u utorak objavio Federalni zavod za statistiku Destatis pokazuju da je najveće evropska privreda bilo u prvom tromjesečju teže pogođeno uvođenjem novih oštrih protupandemijskih mjera nego što se ranije procjenjivalo.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za 1,8 posto u prva tri mjeseca ove godine, a povukao ga je 5,4-postotni pad privatne potrošnje, saopćio je Destatis. Destatis je u svojoj prvoj procjeni objavljenoj u aprilu rekao da je ekonomija pala za 1,7 posto u usporedbi s posljednjim tromjesečjem 2020. godine.

No, s padom broja novih slučajeva Covid-19 u zemlji, ublažavanjem pandemijskih ograničenja i ubrzanim uvođenjem nacionalnog programa cijepljenja, ekonomisti očekuju da će njemačka privreda ubrzano vratiti zamah u narednim mjesecima.

To će također vjerojatno pomoći u podizanju raspoloženja u ekonomiji u razdoblju do nacionalnih izbora u septembru. Izvještaj Ifoa od utorka pokazao je da poslovni čelnici trenutne ekonomske uslove i očekivanja u šestomjesečnom razdoblju ocjenjuju iznad ranijih procjena.

“Ekonomski rast vjerojatno će se ponovno značajno povećati u drugom tromjesečju 2021. godine”, objavila je njemačka centralna banka Bundesbank u svom mjesečnom izvještaju objavljenom ove sedmice.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here