Ubrzajte metabolizam prirodno

Čak i malo ubrzanje metabolizma s vremenom može pokazati značajne zdravstvene dobrobiti.

49

Metabolizam je skup reakcija koje se odvijaju u živom organizmu, a označavaju razgradnju i sintezu hranjivih tvari. Metabolizam ne znači samo razgradnju hrane koju ste pojeli, već i izgradnju tkiva, mišića i zaliha od rezervnih tvari. Bazalni metabolizam je minimalni nivo energije koja je potrebna za osnovne životne funkcije kada je organizam u budnom stanju. Na bazalni metabolizam utiču faktori kao što su starost, dob ili visina.Radni ili aktivni metabolizam označava onu energiju koju je potrebno sagorjeti za sve aktivnosti koje obavljamo tokom dana. To se može odnositi na hodanje, trčanje ili obavljanje bilo kakvog posla. Kod nekih je ljudi “brži” ili “sporiji” i to je važno, jer brzina kojom tijelo sagorijeva kalorije i pretvara energiju također može uticati na to koliko lako dobivate ili gubite kilograme. To također puno govori o tome koliko ste izloženi riziku od dijabetesa. Velik dio brzine metabolizma određuje genetika, dob, spol i veličina tijela, ali postoje neke promjene u načinu života koje mogu, doslovno, ubrzati njegov proces, prema riječima Francesca Celi-ja, predsjedavajućeg Odjela za endokrinologiju i metabolizam Univerziteta Virginia Commonwealth.

Smanjite temperaturu

Čini se da spavanje u hladnoj sobi povećava postotak smeđe masti – oblik masnih ćelija koji sagorijevaju kalorije u obliku topline, a upravo je hladan zrak stimulira. U istraživanju Nacionalnog instituta za zdravlje, provedenom na pet muških dobrovoljaca, rezultati su pokazali povećanu potrošnju kalorija tokom spavanja onda kada su učesnici istraživanja spavali u hladnim prostorijama, odnosno na temperaturi manjoj od 17 stepeni Celzija.

Popijte šoljicu kafe ili drugog pića s kofeinom

Nekoliko manjih studija pokazalo je povezanost između konzumacije kofeina, povećane metaboličke brzine i smanjenog rizika za dijabetes tipa 2. Doktor Celi kaže da bi to moglo biti zato što kofein pomaže tijelu da razgrađuje masnoće. No, nemoj pretjerivati: Previše pića s kofeinom dnevno može izazvati nervozu, mučninu ili nesanicu. Osim toga, neki napici od kafe sadrže puno masti i šećera.

Neka vam nivo stresa bude nizak

U istraživanju iz 2014. godine, provedenom na državnom univerzitetu  Ohio, žene koje su navele da su pod stresom, tokom 24 sata sagorjele su u prosjeku 104 kalorije manje nakon što su pojele obrok sačinjen od jaja, kobasica i keksa. Istraživači ističu da bi tokom godina taj suficit mogao preći u porast kilograma čak do 11 kilograma. Reakcija na stres aktivira hormon kortizol što je očito povezano s pogoršanjem metabolizma i dugoročno gledano, povećanjem rizika od pretilosti.

Pijte vodu

Voda je neophodna za svaki plan gubitka težine. Stručnjaci kažu da trebamo oko pola šoljice vode za svakih 100 kalorija koje izgubimo. Isto tako, kada ste na dijeti, vaše tijelo proizvodi više otpadnih proizvoda jer počinjete metabolizirati masti. Zbog toga bubrezi trebaju stalnu opskrbu vodom kako bi mogli isprati otpadne proizvode i držati vaš metabolizam zdravim. Ubrzavanje metabolizma vodom je jedan od načina za mršavljenje.

Dobro se naspavajte

Dokazano je i da nedovoljno kvalitetan san usporava metabolizam i kod muškaraca i kod žena. To također može imati veze s lučenjem kortizola u mozgu kada je tijelo pod stresom.Pa čak i ako rano odeš u krevet, to možda neće biti dovoljno.

Počnite vježbati

Celi kaže da bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti čak i samo hodanje 30 minuta može pomoći ubrzati metabolizam. Sve je bolje od sjedenja satima, što je jedna od najgorih stvari koje možeš učiniti za svoje tijelo, iako zbog poslovnih obaveza i to je ponekad nemoguće izbjeći. Povećavanjem mišićne mase možete povećati potrošnju energije u mirovanju, a to je ono što će vam pomoći da sagorite kalorije tokom cijelog dana.

Pijte čaj

Zeleni čaj donosi mnoge zdravstvene prednosti. Zbog toga što sadrži kofein, redovno konzumiranje poboljšat će vaš metabolizam i time pomoći u mršavljenju. Ne smijemo zaboraviti da je bogat antioksidansima, pomaže u zdravlju srca i ima veliki uticaj na sprečavanje raka.Zbog toga je zeleni čaj pravi napitak za ubrzanje metabolizma.

Kraljevski doručak

Poznata je uzrečica: Doručkujte kao kralj, a večerajte kao siromah. Kada pokušavate smršati, važno je zdravo doručkovati svaki dan jer to donosi ogromno poboljšanje u metabolizmu.Vaš metabolizam slabi tokom dana pa je tako najbolje jesti veći postotak dnevnog unosa rano u jutro.

Prigrizite ili grickajte nešto ljuto

Dokazano je da kapsaicin, molekula koja se nalazi u začinjenom čiliju, podiže tjelesnu temperaturu i ubrzava gubitak masnoće, iako samo privremeno i to samo za mali postotak.

Započnite s pliometrijom

Ako do sada niste probali pliometriju, sada je pravo vrijeme za nju. Svi ti skokovi i trbušnjaci po prirodi su visokog intenziteta, ubrzavaju puls pa čine da tijelo sagorijeva više kalorija u kratkom vremenu. Prema jednom istraživanju, 12 sedmica HIIT-a i pliometrijskih vježbi rezultiralo je smanjenjem tjelesne masnoće i poboljšanim metaboličkim stanjem u poređenju sa osobama koje su izvodile samo HIIT.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here