Potpisan ugovor o izgradnji dionice autoputa od Rudanke do Putnikovog Brda

Ugovorena vrijednost radova je 93.719.409 eura, rok za završetak tri godine

28

Predstavnici Autoputeva Republike Srpske i Integral inženjeringa potpisali su ugovor o projektovanju i izgradnji autoputa na Koridoru Vc, na pravcu od Rudanke do Putnikovog Brda.

Riječ je o dionici dugoj oko šest kilometara, koju karakteriše nekoliko zahtjevnih objekata, kao što su most preko rijeke Bosne, vijadukt, nadvožnjak, usjek i dva tunela. Ugovorena vrijednost radova je 93.719.409 eura, rok za završetak tri godine, a projekat će biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i bespovratnim sredstvima Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Direktor Autoputeva Dušan Topić izjavio je da potpisani ugovor predstavlja poseban izazov jer podrazumijeva izgradnju dva tunela.

“Imamo neke objekte sa kojima se do sada nismo susretali, prije svega mislim na dva tunela, od kojih je jedan specifičan po dužini 1.600 metara, dok je drugi specifičan po tome što entitetska granica prolazi kroz tunel, pa će to biti i administrativni izazov u saradnji sa kolegama iz Autocesta Federacije BiH”, naglasio je Topić.

On je napomenuo da pored tunela izazov predstavlja i veliki zasjek sa potpornom konstrukcijom.

“Sve to znači da ćemo imati šta i da učimo i da se dokazujemo u ovom projektu. S ovim ugovorom završavamo priču sa južnim krakom Koridora Vc i sada se u punom kapacitetu okrećemo prema Srbiji u pripremi projekata”, rekao je Topić i dodao da se to prije svega odnosi na nastavak već izgrađenog autoputa, dionicu od Tovire do Vukosavlja, 35 kilometara Koridora VC, a projekat se priprema sa Evropskom investicionom bankom.

“Nakon toga imamo tri lota do Rače, gdje nam je za ovu godinu prioritet da ugovorimo i počnemo sa radovima na prvoj dionici od Rače do Bijeljine. To je prioritet iz prostog razloga što se radovi na mostu Rača već izvode i ne želimo da dozvolimo da most bude završen, a da mi nismo ni počeli”, naglasio je Topić.

Direktor Integral inženjeringa Slobodan Stanković istaknuo je da je potpisan vrlo značajan ugovor, čijom realizacijom ova kompanija može podignuti svoj tehnološki nivo. On je naveo da ta kompanija zapošljava oko 2.000 radnika, da radi na poslovima u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i BiH, te da ima ugovorenih poslova vrijednih 300 miliona eura.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here