Raditi svoj posao

(...ili kako ima nade da pravni postulat da je optuženi nevin dok mu se ne dokaže krivica još nije umro u BiH)

32
Delić

Malo me je šta prijatno iznenadilo (da ne kažem oduševilo) proteklih dana, kao profesionalno i korektno izvještavanje domaćih medija o aktivnostima Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA vezanim za  „zajedničku operaciju sa partnerskim institucijama Austrije i Njemačke zbog sumnje u finansijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola miliona eura, za što je na području BiH osumnjičen bivši visoki dužnosnik bankarskog sektora“.

Ovo je informacija koju su manje više objavili svi mediji u BiH. Možda im se može zamjeriti na korištenju suhoparnog, strogog administrativnog jezika, ali za profesionalan odnos (u ovom slučaju) zaslužuju sve pohvale.

Za početak, nisu vršili istragu (molim ne brkati istragu i istraživačko novinarstvo), nisu presuđivali, nisu proglašavali krivim. U naslovima, tekstovima, prilozima je jasno naglašavano da je osoba „osumnjičena“, a ne da je „oprala, ukrala“ novac. Meni je (a vjerujem i vama, dragi moji) bilo pravo osvježenje konačno dobijati informacije o tome da u ovoj državi svako radi svoj posao (Tužilaštvo BiH provodi istražne radnje, SIPA  prikuplja dokaze, mediji izvještavaju o provedenim aktivnostima), bez unaprijed formiranih zaključaka o krivici, presuda i dokaza tipa „rekao nam je jedan čovjek, koji se razumije u finansije (što otprilike znači da zna ispuniti bankarsku uplatnicu).

Istini za volju, mediji su (vrlo, vrlo oprezno) objavili i ime visokog dužnosnika bankarskog sektora, ali nismo imali priliku čitati i slušati nadugo i naširoko o imovini, računima, iznosu njegove plaće, vezama sa ovim ili onim političarem itd.itd.itd.

Šta god da je razlog ovakvog postupanja institucija, organizacija i medija uključenih u ovaj proces (činjenica da se radi o strancu, da je istraga pokrenuta iz inozemstva, marketinški ugovori ili nešto četvrto) vraća nadu da elementarni postulat prava (a i pravde) da je svako nevin dok mu se ne dokaže krivica, još nije mrtav na ovim prostorima.

Iskreno se nadamo da će isti prinicip (da svako samo radi svoj posao) važiti i za sve buduće slučajeve. Da će osumnjičeni biti osumnjičeni sve do donošenja konačne presude suda, da će tužilaštva voditi istrage, nadležne institucije prikupljati dokaze, sudovi suditi, a mediji izvještavati (samo) o provjerenim i tačnim informacijama. Ni manje, ni više…

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here